Hopp til innhold

Virtuos 2022: Dette er finalistene

Søndag 3. april er det finale i Virtuos 2022. Mari Lunnan leder sendingen som går på NRK1. Dette er de fire deltakerne i årets konkurranse.

Finalistene i Virtuos 2022 (f.v): Sytske Pas, Alma Serafin Kraggerud, Sanne Suh Berger og Bjørg Pas. Her sammen med programleder Mari Lunnan.

Finalistene i Virtuos 2022 (f.v): Sytske Pas, Alma Serafin Kraggerud, Sanne Suh Berger og Bjørg Pas. Her sammen med programleder Mari Lunnan.

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

I år er det Sanne Suh Berger, Bjørg Pas, Sytske Pas og Alma Serafin Kraggerud som konkurrerer om å vinne Den Norske Solistpris på 100.000 kroner. Vinneren får også mulighet til å delta i den internasjonale finalen, Eurovision Young Musicians, i Montpellier i juli.

Finalen i Virtuos vises på NRK1 søndag 3. april kl. 21:10.

Dette er finalistene:

Sanne Suh Berger: Maurice Ravel, Klaverkonsert i G-dur, 1. sats

Sanne Suh Berger

Sanne Suh Berger konkurrerer i Virtuos 2022

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Sanne (18) kommer fra Finnsnes og startet sin musikalske karriere på den lokale kulturskolen. Med god støtte fra familie, nærmiljø og klaverlærer Sindre Sandvik, har hun utviklet seg til å bli et stort talent på sitt instrument.

Sanne går på Senja videregående skole, men bruker mye av tiden sin på spillingen. Hun har opp gjennom årene fått gå i lære hos flere dyktige lærere ved siden av Sindre Sandvik, både i Tromsø og i utlandet. Sanne har vært med i flere talentprogrammer; Unge Talenter Nord i 2016, UKM-Arctics talentpool i 2018 og Nasjonalt Klavertiltak i 2019. Dette har ført henne både til Russland for samarbeidsprosjekter med russiske unge musikere, og til Malmø International Music Festival «Concertino». Dette har vært med på å skape stor musikkglede for Sanne.

De siste årene har hun mottatt flere priser, blant annet Barn og ungdommens kulturpris for Lenvik 2018, Lenvik Kommune kulturstipend 2019 og Drømmestipendet 2020.

Dette er ikke første gang Sanne møter KORK. Hun var solist med dem allerede i 2019.

Bjørg Pas: Erich Wolfgang Korngold, Fiolinkonsert i D-dur, 1. sats

Bjørg Pas

Bjørg Pas

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Bjørg Pas (17) begynte å spille fiolin allerede som 4-åring, og kommer fra en familie med et sterkt engasjement for musikk. Hun har vokst opp på Elverum. Bjørg fant instrumentet sitt tidlig på Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo, som elev av Ting Zu Chen. I 2012 kom hun inn på «Unge talenter» på Barratt Due, som en av de yngste som noen gang har kommet inn.

Bjørg har deltatt i mange musikkonkurranser, blant annet Midgardkonkurransen og Ungdommens Musikkmesterskap, hvor hun har vunnet sine klasser flere ganger på rad. I 2017 var Bjørg med på sin første internasjonale konkurranse i Estland, Young Musicians. Hun vant sin klasse, fikk to priser for beste fremføring av et nyskrevet estisk verk og fikk spille to ganger foran orkester. I januar 2020 var hun solist med Oslo Filharmonien, hvor hun fikk spille hele sju konserter. For tiden er hun fast solist og komponist for cello-ensemblet Absolutt Cello. I 2019 var hun en av tre europeiske fiolinister som fikk den fantastiske muligheten til å dra til The Cooper International Violin Competition i Oberlin Conservatory, USA.

Bjørg har vært på flere mesterkurs og utenlandsreiser, blant annet i USA, Sveits og Tenerife. Hun har hatt «masterclasses» av kjente lærere som Laticia Rosenberg, Dora Schwarzberg, Gregory Fulkerson og Cyrus Beroukhim. Hun har også spilt med kjente norske fiolinister som Ragnhild Hemsing og Arve Tellefsen. Bjørg er for tiden elev av Stephan Barratt-Due, rektor ved Barratt Due Musikkinstitutt, og får med jevne mellomrom timer av australske Dr. Robin Wilson.

Sytske Pas: Paul Dukas, Villanelle

Sytske Pas

Sytske Pas

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Sytske Pas (20) har spilt horn siden hun var 5 år gammel. Først som elev av trompetist Margeretha Stassen, senere av den lokale hornlæreren Krzysztof Szostak. Hun har vokst opp på Elverum i en musikkglad familie. Flere av hennes søsken spiller, og søsteren Bjørg er også en av de fire finalistene i Virtuos. I 2013 begynte hun på Unge Talenter-avdelingen ved Barratt Due Musikkinstitutt. Her fikk hun undervisning av Frøydis Ree Wekre og Rune Brodahl, sistnevnte fra 2019. Nå er Sytske student ved Hochschule fur Musik und Theater Hamburg under Prof. Szabolcs Zempléni.

Sytske har utmerket seg i flere nasjonale og internasjonale konkurranser opp igjennom årene. I 2017 ble hun nr. tre i DNBs nasjonale solistkonkurranse, som er en del av Fjord Cadenza festivalen i Ålesund. Hun vant 17th Chieri International Music Competition i 2017. I 2018 var Sytske finalist i 12th Michal Spisak International Music Competition, og i 2021 ble hun nr. tre i Leos Janacek International Competition i Brno. Som konkurransedeltaker (samt som gjesteopptredener) har hun ved flere anledninger vært solist med orkestre som Czeck Virtuosi, Silesian Philharmonic, Den Kongelige Norske Marines Musikkorps og Kaunas City Symphony Orchestra. Sytske har opp gjennom årene mottatt en rekke stipendier for sitt hornspill, deriblant Ånun Lund Rejs Minnefond, Drømmestipendet og Talentstipendet fra Elverum Festspillenes Venner. Hun har også utmerket seg innenfor andre grener i den klassiske musikken.

Dette er ikkje første gang vi møter Sytske på TV-skjermen i NRK,. I 2020 var hun mentor for Adam Schjølberg i «Maestro».

Alma Serafin Kraggerud: Camille Saint-Säens, Introduction and rondo capriccioso op. 28

Alma Serafin Kraggerud

Alma Serafin Kraggerud

Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK

Fiolinisten Alma Serafin Kraggerud (15) var solist med KORK allerede som 9-åring. Hun startet å spille allerede da hun var 5 år. Hun kommer fra Jar utenfor Oslo og har vokst opp med foreldre som begge er musikere. Lærerne hennes har vært Sigyn Fossnes, Alf Richard Kraggerud and Soon-Mi Chung. Hun har etter det hatt en rekke solistoppdrag med blant annet Stavanger symfoniorkester, Arktisk filharmoni og Forsvarets Stabsmusikkorps. Alma har gjestet flere norske festivaler og vunnet flere førstepriser i ulike konkurranser, i tillegg til 2. plass i Young Talent International Violin Competition i Tallinn. Ved siden av å være en dyktig fiolinist, komponerer også Alma egne verk. Hun har mottatt Ånun Lund Rej’s Pris for hennes kreativitet som komponist og musiker. Den svenske foreningen «Kvast», som jobber for å fremme kvinnelige komponister, valgte henne til prisen etter at en av hennes komposisjoner ble sett av mer enn 100.000 personer i sosiale medier.

Alma har flere oppdrag på blokka den kommende tiden. Neste sesong skal hun opptre i Danmark med Clare Hammond og sin far, fiolinisten Henning Kraggerud.

Alma er så heldig å få låne en Guarneri fiolin, tidligere eid av Piotr Janowski. Hun ble invitert til å spille på en festival til hans minne i Polen i 2021.