Hopp til innhold

Vill viten. Premiere (1:4)

Uke 41 NRK1 tirsdag 10. oktober kl 19.45

Å forske på ville dyr er krevende. I serien «Vill viten» blir vi med fire engasjerte forskere ut i felten, tett på dyr de vil vite mer om.

Hval

En av forskerne i denne serien, Audun Rikardsen, vil vite mer om de gigantiske hvalene.

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

De fleste dyr og fugler i norsk natur er sky og stikker av så fort de får ferten av et menneske. For å avsløre dyrenes hemmeligheter må forskerne være oppfinnsomme, de prøver stadig ut ny teknologi og metoder, og de må ut i hardt vær og krevende terreng.

Forskerne

Audun Rikardsen er professor i arktisk biologi ved Universitetet i Tromsø. Han har et tydelig mål for denne sesongen, og det er å sette satelitt-sendere på noen av hvalene som kommer til Troms hver vinter for å spise seg feite på sild. Audun vil nemlig vite mer om reiseruten til disse gigantene, som gjerne pendler mellom Troms og Karibia.

Audun Rikardsen

Audun Rikardsen

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

Enda lengre nord er Åshild Ønvik Pedersen ute i et av de barskeste landskapene en norsk biolog kan jobbe i. Åshild forsker på svalbardrein, som er en art som ikke finnes noe annet sted enn nettopp på Svalbard. Nå er øygruppen det området i Europa som opplever de største temperaturøkningene både sommer og vinter. Svalbardreinen derimot, er tilpasset et arktisk klima, med bitende kalde vintre og korte somre, og Åshild vil finne ut hva som skjer med svalbardreinen når det blir mildere og våtere vær.

Åshild Ønvik Pedersen

Åshild Ønvik Pedersen

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

Frank Rosell har forsket på bever i over tjue år, men han oppdager stadig noe nytt med disse byggmestrene. Beverne lever i familier og tilbringer mye tid inne i hyttene, men der kommer ikke forskerne inn. Derfor har Frank en drøm om å få kameraer inn i en av beverhyttene i Telemark slik at han kan følge dem døgnet rundt. Og kanskje får han for første gang se en beverfødsel?

Frank Rosell

Frank Rosell

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

Nina Eide skal inn i skogen og opp på fjellet på jakt etter rødrevens hemmeligheter. Mikkel Rev finnes overalt i landet og lever gjerne tett på folk, men den er sky og ikke lett å forske på. Nina og kollegene må være kreative og bruke nye metoder, spane på den med viltkamera og følge spor i snøen i timevis for å finne svar på det hun lurer på.

Nina Eide

Nina Eide

Foto: Odd Arne Olderbakk / NRK

Felles for dem alle er at de har et vitebegjær og et brennende engasjement for norsk natur og dem som lever der. Og jobben deres gir dem opplevelser mange av oss bare kan drømme om.