Vikingane - Premiere!

Premiere på NRK TV (nett) 14. oktober. Første episode kommer på NRK1 21.oktober.

TV-serien er et humoristisk drama fra vikingtiden. Året er 790. Sjøveien vestover er akkurat funnet. Vikingene tar med seg Rufus, en selvhøytidelig skuespiller fra Roma, hjem til Norge. Dette får uante konsekvenser for den vesle vikingelandsbyen.

Vikingane

Innbyggerne i vesle Nordheim står foran store endringer. Fra venstre: Silje Torp (Frøya), Mads Jørgensen (Viljar), Jon Øigarden (Jarl Varg), Nils Jørgen Kaalstad (Arvid), Mariann Saastad Ottesen (Hildur), Henrik Mestad (Høvding Olav), Mikkel Bratt Silset (Ragnar), Kristine Riis (Liv), Kåre Conradi (Orm), Øystein Martinsen (Kark) og Trond Fausa Aurvåg (Rufus).

Foto: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen / NRK

Når den dekadente Rufus kommer til landsbyen Norheim, starter han sitt liv som trell.

Etter hvert finner Rufus en beundrer og likemann i høvdingens feige og undertrykte bror, Orm. De to tar landsbyen i en ny retning – bort fra tokter og kriger og over til kunst og kultur, mer enn 1000 år for tidlig. Å prioritere kunst foran krig skal vise seg å by på utfordringer for innbyggerne i den lille vikingelandsbyen.

Vikingane

Skuespilleren Rufus fra Roma blir trell i Norge. Det blir en tøff overgang for en kunstnersjel.

Foto: NRK

Kamp på hjemmebane

Norheims største kriger Arvid liker seg best ute på tokt. I samtale med høvding Olav reflekterer han over at han nok er den eneste som ikke gleder seg til å komme hjem. Alle vennene har noe å komme hjem til - de er veletablerte med kone, gård, barn og treller - mens han har prioritert tokt, overgrep og plyndring hele livet.

Snart må Arvid kjempe en ny type kamp – på hjemmebane. Hans liv endres, fra å være Norheims helt til å bli en bonde med en svært krevende kone. Kulturinteresserte Liv viser seg å være alt annet enn den kjærlige støttespilleren Arvid ønsket seg.

Vikingane

Vikingen Arvid (Nils Jørgen Kaalstad) og høvding Olav (Henrik Mestad) er på vei hjem fra tokt.

Foto: NRK

Heller ikke Orm har en hengiven og omsorgsfull kone. Tøffe Frøya er en ekte kriger som elsker å være på tokt, herje og skjende, og hun ser ned på sin myke, diktlesende mann.

Fare truer når jarl Varg føler seg lurt av Orm og innbyggerne i Norheim. Han er villig til å gå over lik- bokstavelig talt- for å vise at det er han som styrer Norge.

I en tid da den sterkeste overlever, utfordres Norheim til å forsvare sin eksistens – som en vikingelandsby eller som en kulturhovedstad.

Vikingane

Vikingen Arvid ønsker seg kone og gård, men når ønsket går i oppfyllelse, blir det ikke helt slik han drømte om.

Foto: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen / NRK

Om serien

"Vikingane" tar for seg den harde virkeligheten i vikingtiden, i humoristisk kontrast til moderne hverdagsproblemer vi kjenner fra i dag. Det er nok av små og store utfordringer som oppstår i Norheim, mellom tokt og plyndring, maktkamper, kjønnsroller i endring, sjalusi, kjærlighet og gamle tradisjoner det blir satt spørsmålstegn ved.

Jonas Torgersen og Jon Iver Helgaker har idé, manus og regi på serien. Den er i seks deler og alle episodene publiseres på nett den 14. oktober. Anders Tangen i Viafilm og Øyvind Thoen i NRK Humor, er produsenter.

Serien er spilt inn på Avaldsnes, Karmøy i Rogaland, ved Vikinggarden som ligger der.

Vikingane

Krigerne Viljar (Mads Jørgensen) og Frøya (Silje Torp) og Liv (Kristine Riis)

Foto: NRK

Skuespillerne

Kåre Conradi spiller rollen som den slu og myke mannen Orm, mens Silje Torp spiller hans tøffe kone Frøya. Trond Fausa Aurvåg er Rufus, Nils Jørgen Kaalstad har rollen som krigeren Arvid og Kristine Riis er kravstore Liv.

Vikingane

Hildur spilles av Marian Saastad Ottesen.

Foto: Glenn Meling/Finn Erik Johannessen / NRK

Marian Saastad Ottesen gir liv til Hildur, høvdingens kone, en besluttsom og handlekraftig kvinne som etter hvert må kjempe for sin plass i Norheim. Høvding Olav spilles av Henrik Mestad. Øystein Martinsen er trellen Kark som er ekstremt fornøyd med livet i landsbyen. Han er hundre prosent institusjonalisert, etter et liv i trelldom. Han har et snev av Stockholmsyndrom, og forguder vikingene som eier ham. Jarl Varg, som er rå og hensynsløs, men likevel har sine svake øyeblikk, spilles av Jon Øigarden. Mads Jørgensen og Mikkel Bratt Silset er vikingene Viljar og Ragnar.

Vikingane

Orm (Kåre Conradi) skal forsøke å skyte med pil og bue, men lykkes ikke helt med oppgaven. Arvid (Nils Jørgen Kaalstad) og Hildur (Marian Saastad Ottesen) er oppgitte tilskuere til hendelsen.

Foto: NRK