Venn i døden (2:8)

Uke 11 NRK3 onsdag 11. mars kl 21.35

Rapperen Fela (Felipe Javier Castro Orellana) opplevde at broren, Andres tok sitt eget liv. Debutalbumet "Dure" er dedisert broren og inspirert av Felas forhold til ham. Hvordan er det når en du er glad i tar sitt eget liv? Og kan det hjelpe å lage kunst av sorgen?

Venn i døden (2:8)

Fela (28) er fra Haugenstua i Oslo. Han mistet broren sin for fem år siden.

Foto: Kim Erlandsen/NRK

I andre episode av "Venn i døden" møter programleder Martin Melvold Fela på Haugenstua der Fela er vokst opp sammen med brødrene sine. Barndomshjemmet og området rundt er sterkt preget av storebroren Andres som døde i 2010. Det er bilder av ham på veggen og tagger med grafittinavnet hans på.

Sammen går Martin og Fela en tur med hunden til stedene som inspirerte Fela til å lage albumet "Dure", som er oppkalt etter brorens grafittinavn.

Lenge slet Fela med å akseptere at broren begikk selvmord, og han reagerte med å stenge seg inne og ruse seg. Så begynner han å lage musikk om brorens død og sin egen sorg.

Fela har fått flere utmerkelser og priser for albumet, og har fortsatt å drive med musikk.

Martin blir også med på "Slam NM", der Fela fremfører en av tekstene fra "Dure".

Andres var en del av en kriminell gjeng. Nå har Fela begynt å jobbe med barne- og ungdomsarbeid for å forebygge gjengkriminaliteten som preget ungdomstiden hans.

Venn i døden (2:8)

Fela tar med Martin rundt i gatene på Haugenstua hvor det fortsatt er spor etter graffitinavnet til broren. - Det er både godt og vondt å være omringet av Andres, noen dager vil man ikke se på det, men for det meste er det fint, forteller Fela.

Foto: NRK

Om serien:

I dokumentarserien "Venn i døden" oppsøker programleder Martin Melvold (24) åtte unge mennesker som har opplevd døden på nært hold.

De har mistet sin beste venn, en kjæreste, et søsken eller mammaen eller pappaen sin.

14 år gammel opplevde programleder Martin Melvold at bestevennen Ola mister moren i tsunamien i Thailand. Når kameraten kommer hjem, klarer ikke Martin å snakke med ham om det som har skjedd. Siden har døden blitt noe usagt de to imellom.

Gjennom åtte episoder får Martin svar på spørsmålene han har om følelser, sorg, skyldfølelse, minner og gleder, og han får råd om hvordan man kan stille opp når en venn mister noen de er glad i.

I den siste episoden av serien møter Martin igjen bestevennen Ola.