NRK Meny
Normal

Ut i naturen: Myk som stein

Uke 6 NRK1 tirsdag 3. februar kl 20.25

Geologen Øystein Jansen jakter på historien om klebersteinen - den myke steinen som kan skjæres og hugges som trevirke. Steinen ble formet til gryter, og senere ble den en ettertraktet bygningsstein i middelalderen.

Ut i naturen: Myk som stein

Geologen Øystein Jansen fisker med et søkke av kleberstein, det funker!

Foto: NRK

Øystein drar til Nidarosdomen, Norges nasjonalsymbol som er reist i verdens mykeste stein. Hvorfor brukte de kleberstein, og hvorfor var det bare i Norge kleberstein ble brukt som bygningsstein?

Øystein har forsket på klebersteinens hemmeligheter i mange år, og nå vil han kjenne på den myke steinen, og studere huggesporene etter uttak av gryter og bygningsstein for flere hundre år siden.

Vi drar til fjells over Folgefonna og inn i mørke trange underjordiske grytebrudd - og til verdens vakreste kleberbrudd i sjøkanten. Øystein vil også finne ut hvordan kleberstein ble dannet på sin ferd fra dypet til overflaten – han vil oppleve Leka der stein fra jordens indre finnes i dagen.

Reisen ender på Steinvikholm, 4 mil nord for Trondheim, hvor det ble brukt kanonkuler av kleberstein. Hva skjer når Øystein fyrer av?

Underveis finner han stein som ble brukt til økser og pilspisser... og gull.