Hopp til innhold

Ulrikke Falch klar med «F-ordet»

UKE 35 NRK TV mandag 26. august kl. 06.00.

Klarer Ulrikke Falch å overbevise alle elevene på Mysen videregående skole om at de er feminister?

Klarer Ulrikke Falch å overbevise elevene i en videregående skole om at de alle er feminister?

Klarer Ulrikke Falch å overbevise elevene i en videregående skole om at de alle er feminister?

I løpet av 30 utvalgte dager skal Ulrikke Falch overbevise en hel videregående skole om at alle bør være feminister. Gjennom fem episoder undersøker hun hvordan kjente påstander om kjønn og kjønnsroller påvirker hvilke forventninger unge møtes med – og hvilke valg de ender opp med å ta.

For hvorfor mener noen at det er enkelte jobber som passer bedre for kvinner enn for menn? Og kan menn ha flere sex-partnere enn kvinner uten å bli stemplet for det?

Ulrikke Falch i hennes feministbod på Mysen videregående skole

Ulrikke Falch i sin "feminist-bod" på Mysen videregående skole.

Foto: Xueqi Pang/NRK

Hver episode tar for seg én spesifikk påstand som Ulrikke diskuterer med elever og kjente personer fra ulike deler av samfunnet.

– Alle som utfordrer kjønnsnormer blir ansett som unormale, og vi sliter med å akseptere deres måte å leve på. Rett og slett fordi det er uvant eller annerledes, og mennesker har en lei tendens til å slå ned på de som skiller seg ut. Jeg vil være en stemme for de som skiller seg ut, og gjøre det litt enklere å føle seg annerledes, sier Ulrikke Falch.

Kan man bli enige om feminisme?

Ulrikke Falch har etter at hun ble kjent gjennom NRK-serien «SKAM» markert seg som en tydelig debattant i offentligheten og ikke minst på sin egen Instagram-konto.

Seerne får nå følge Ulrikke i møtet med elevene på Mysen videregående skole. Der møter hun elevene ansikt til ansikt i håp om at man alltid kan finne noe felles å bli enig om. Men er det i det hele tatt mulig å bli enige når temaet er feminisme?

– Målet til NRK P3 er ikke at alle skal bli enige. Målet er å få i gang en samtale om dette temaet og vise hvordan ulike oppfatninger og forventninger knyttet til kjønn får noen helt konkrete konsekvenser også i 2019, forteller redaksjonssjef for TV og utvikling i NRK P3, Ingjerd Østrem Omland.

– Vi hører at Norge er et av verdens mest likestilte land, og det er helt riktig. Men før vi er helt likestilte så kommer Ulrikke og flere som henne, til å kjempe for like rettigheter for alle, uavhengig av kjønn. Og NRK P3 mener det er viktig å vise hva dette handler om så alle som ser på kan gjøre seg opp sin egen mening, sier Omland.

Episodene

Episode 1: «Kjønn»
Her tar Ulrikke Falch for seg påstanden om at «kvinner og menn ikke passer til de samme yrkene», og snakker med elevene som arbeidslivet som venter dem.

Episode 2: «Hore»
I følge en Norstat-undersøkelse blant et utvalg ungdom fra 16 til 19 år, sier seks av ti at de kjenner til påstanden om at «gutter som ligger rundt er legender, mens jenter som ligger rundt er løse».

Episode 3: «Sjef»
I denne episoden spør Ulrikke hvorfor det er sånn at «selvsikre kvinner er bitchy, mens selvsikre menn er gode ledere».

Episode 4: «Gutter og følelser»
Er det flaut når gutter gråter? Er det for lettvint å si at gutter bør gjøre som jenter og snakke om følelsene sine? Hva hvis de ikke har behov for det – og må gutter ligne mer på jenter? 

Episode 5: «Feminazi»
I den siste episoden ser Ulrikke med flere på påstanden om at «feminister er sinte damer med hår under armene som hater menn».