Informasjon fra NRK

Tore på sporet, sesongpremiere!

Uke 1 NRK1 søndag 7 januar kl. 20.55

I Norge heter hun Siri, med da hun ble født i India i 1996 fikk Siri Eldor navnet Bhagyashree, som på norsk betyr "den heldige". Hele livet har hun lurt på hvem hun er, og hvorfor hun var den heldige som fikk et så godt liv. Svaret håper hun «Tore på sporet» skal finne.

Tore Strømøy og Siri Eldor

Tore Strømøy med Siri Eldor i sesongpremieren av Tore på sporet.

Foto: NRK / NRK

Siri Eldor (21) har hele livet gått rundt med en uro i kroppen. Hun ble adoptert fra et barnehjem i Mumbai i India da hun var nesten tre år gammel. Ekteparet May Liss og Bernt Eldor i Sandnes hadde ett biologisk barn da de fikk vite at de ikke kunne få flere. Derfor falt øynene på India. Siri hentet de på et barnehjem i millionbyen Mumbai.

I mange år gikk Siri rundt og lurte på hvem hun egentlig var. Hvor kom hun fra, hvem hennes biologiske mor var og hvorfor hun ble den heldige som fikk vokse opp i Norge. Mangelen på svar førte til en evig klump i magen og at hun ikke klarte å snakke om bakgrunnen sin.

I årets første program sender Siri et brev til «Tore på sporet». Kan han klare å finne Siris mamma i et land med 1.4 milliarder mennesker?

Tore Strømøy er klar med ny sesong av 'Tore på sporet'

Tore Strømøy reiser verden rundt for å hjelpe seerne med å finne slekt og venner.

Foto: NRK

Episode 2

Tanja er oppvokst på Fjellhamar i Lørenskog, men født i Alberta i Canada. I papirene hennes står det at hennes biologiske mor var "cree-indianer" og bare 13 år gammel da hun fødte Tanja.

Tore Strømøy og Tanya

Tanja ble født i Canada, men adoptert til Norge. Tore tar henne med for å finne hennes røtter.

Foto: NRK / NRK

Tanja ble adoptert av ekteparet Gerhardt og Elisabeth Neefjes, som i en periode bodde og jobbet i Canada. De fikk Tanja da hun var bare to uker gammel. I oppveksten ble Tanja mobbet fordi hun ikke så helt norsk ut. Selv har hun tøyset med at faren kanskje er en "indianerhøvding". For to år siden bestemte hun seg for å prøve å finne ut sannheten og skrev brev til «Tore på sporet». Dette ble begynnelsen på en lang og intens jakt på Tanjas røtter.

Episode 3

Elias Sandvik er 11 år og har mamma fra Norge og en pappa fra Sør-Afrika. Nå har han også en pappa i Norge.

F.v. Tore Strømøy, Elias og David

Tore Strømøy tar 11 åringen Elias og hans nye pappe David med til Sør-Afrika. Kanskje får Elias endelig møte sin biologiske far?

Foto: NRK / NRK

Da Anna Kari Sandvik fra Bømlo skulle reise hjem etter et studieopphold i Cape Town i Sør Afrika, fant hun ut at hun var gravid. Faren til barnet var en ung mann fra Zimbabwe, som hun hadde hatt et kjærlighetsforhold til. Hun fortalte ham om graviditeten og lovet å holde ham oppdatert på barnets liv i Norge. Etter at Elias ble født i 2006, har faren fulgt med på sønnens utvikling og har sendt gaver til jul og bursdager. Men de har aldri møtt hverandre.

Anna Kari ble senere sammen med trønderen David og fikk fire nye barn. David ble samtidig også pappa for Elias. Men ingen har lagt skjul på at Elias også har en pappa i Afrika. David har sendt bilder av Elias til pappa Philip i Afrika og har tenkt stadig mer på hvor trist det er for både Philip og Elias at de aldri har kunnet møtes. Tenk om det var motsatt, at det var David som aldri fikk se og klemme sønnen sin? Som siste utvei kontakter han «Tore på sporet».

Episode 4

Martha Remen fra Trondheim fant ut at hun hadde en lillesøster da hun var 26 år gammel. Siden den gang har Martha lett etter søsteren, men ikke klart å finne henne. I dag er hun 84 år og savnet etter søsteren er fortsatt like stort. Episode 4 handler om Martha og hennes historie.

Tore Strømøy og Martha Remen

Greier Tore å oppfylle Martha Remens livslange drøm?

Foto: NRK / NRK

Martha Remen ble født i Trondheim i 1932 og vokste opp sammen med en to år yngre søster, mamma og pappa. Faren ble drept på sjøen allerede i det første krigsåret, og moren ble alene med de to barna. Et par år senere fikk jentene vite at moren var syk og måtte reise på landet for å bli frisk igjen. Etter morens død i 1958, fikk søstrene vite hva slags "sykdom" det var snakk om. I papirene sto det at moren hadde født en datter, som ble overtatt av et ektepar i Nord-Trøndelag.

Det var Marthas datter Anne som kontaktet «Tore på sporet», i håp om at morens livslange drøm om å finne lillesøster kunne gå i oppfyllelse.

Episode 5

Ellen Svetlana Grønlund fra Tromsø (24) ble født i den russiske byen Rostov med leppe- og ganespalte. Hun ble forlatt av foreldrene på sykehuset like etter fødselen, og legene var sikker på at det svake barnet ville dø. 23 år seinere reiser Ellen til Russland for å lete etter fortiden sin.

Tore og Ellen Svetlana

Tore tar med seg Ellen Svetlana Grønlund til Russland for å lete etter sin russiske familie.

Hvorfor ville ikke moren ha Ellen Svetlana? I stedet for å bli med hjem, ble den lille jenta sendt til et barnehjem, hvor hun på grunn av sin åpne gane hadde store problemer med å få i seg nok mat til å overleve. Hun hadde også andre helseproblemer, og da ekteparet Oddveig og Hans Helge Grønlund endelig fikk adoptere henne, var hun både underernært og bitte liten. Å bli tatt med til Norge reddet Ellen, mente legen som undersøkte henne i Tromsø.

I denne femte og siste episoden forteller Ellen Svetlana og foreldrene den sterke historien om et barn ingen ville ta til seg, fordi hun ble født med flere fysiske skader. Men hos ekteparet Grønlund i Tromsø fant Ellen noen som elsket henne. Og som en liten vissen blomst som ikke hadde blitt vannet, begynte Ellen å blomstre da hun kom til sitt nye hjem i ishavsbyen og fikk masse kjærlighet og nok mat. Men Ellen har alltid ønsket å finne familien sin i Russland - og den jobben er det «Tore på sporet» som tar på seg.

Om serien:

Det er 22 år siden det aller første programmet i «Tore på Sporet» serien gikk på lufta i NRK.

Serien er og har vært en av NRKs aller største TV-suksesser, og årets serie er den niende i rekken. Tore Strømøy er blitt kåret til årets TV-navn fire ganger.