NRK Meny
Normal

Tore på sporet - Høst 2015 (3:8)

Uke 48 NRK1 lørdag 28. november kl 20.55

I mange, mange år har hun visst at hun har en ukjent storesøster i Nord-Irland. Med Tore Strømøys gode hjelp starter jakten på søsteren hun aldri har møtt.

Søstrene Ann Karin t v og Berit Hellenes sammen med Tore Strømøy

Søstrene Ann Karin Thoresen t v og Berit Hellenes reiser til Nord-Irland sammen med Tore Strømøy for å finne ut hva som har skjedd med storesøster Eleanor.

Foto: NRK

I 1977 får Ann Karin Thoresen overlevert et brev av sin far Kolbjørn. Brevet er fra en datter faren fikk i Irland da han var der under krigen, og hun skriver at hun ønsker kontakt. Kolbjørn svarer aldri på brevet, men gir det videre til sin yngste datter Ann Karin.

Men heller ikke Ann Karin svarer på brevet fra sin storesøster Eleanor da. Hun tenker å gjøre det senere når hun har bedre tid.

Først etter en del år prøver hun å komme i kontakt med Eleanor i Nord-Irland via adressen på brevet. Men da er ikke søsteren å finne der lenger.

Far reiste hjem alene

Det var mens han tjenestegjorde for britene under krigen, Ann Karins far, Kolbjørn Thoresen fra Kristiansund, møtte en irsk jente han giftet seg med.

I 1944 fikk de datteren Eleanor sammen. Da andre verdenskrigen var slutt, reiste Thoresen hjem til Norge igjen. Kona og barnet i Irland ble ikke med.

Alltid hørt om storesøstra

Tanken på storesøster har alltid vært med Ann Karin. Eleanor hadde hun hørt om helt fra hun var liten. Nå angrer hun på at heller ikke hun svarte på brevet.

Mange år senere dukker en tredje søster opp, Berit Hellenes. Dermed kommer tanken på storesøster i Nord-Irland tilbake. I 2014 tar Tore på sporet saken.

Om serien

Våren 2016 er det 20 år siden det aller første Tore på Sporet-programmet ble sendt på NRK. Forrige sesong var i 2013. De siste seriene har også vært vist i Sverige, Danmark, Finland og på Færøyene.

Årets serie er den åttende i rekken.