NRK Meny
Normal

The Hollow Crown: Richard II (1:11)

Uke 16 NRK2 torsdag 21. april kl. 20.55

En storslått BBC-innspilling av William Shakespeares historiske skuespill sendes i forbindelse med 400-årsdagen for dikterens død. Hans dramaer om de britiske kongene Richard II, Henrik IV og Henrik V er blitt en TV-syklus som sendes på torsdager utover.

The Hollow Crown: Richard II

William Shakespeares kongedramaer i BBC-drakt vises nå på NRK2. F.v. Richard II (Ben Whishaw), Henrik IV (Jeremy Irons ), Henrik V (Tom Hiddleston).

Foto: NBC Universal

William Shakespeare døde 23. april 1616, 52 år gammel. I jubileumsuka sender NRK2 flere programmer med tilknytning til dikteren og hans forfatterskap.

Foruten syklusen etter kongedramaene sendes dokumentaren «Shakespeares hemmelighet» fredag 22.4. Dette er en oppfølging av norske Petter Amundsen og historikeren Robert Crumptons jakt på sannheten om Shakespeare. På selve dødsdagen 23. april sendes den NRK-produserte dokumentaren «Svensken, dansken, nordmannen og Shakespeare», som tar for seg linjene mellom forfatterskapet og Skandinavia. Det hele kulminerer samme kveld i en stjernespekket, direktesendt jubileumsgalla fra London.

Den hule kronen

William Shakespeares kongedramaer ble til i en tidlig fase i hans forfatterskap, på 1590-tallet. «Richard II», «Henrik IV» (del 1 og 2) og «Henrik V» er blitt til 11 episoder påkostet TV-drama med fellestittelen «The Hollow Crown». De første åtte episodene sendes over fire torsdager, mens de siste tre, om Henrik V, sendes alle på samme kveld.

Serien skildrer en blodig æra i britisk historie, fra år 1399 til etterdønningene av slaget ved Agincourt i 1415. Det er en historie om kongelig makt og avmakt, korrupsjon, forsoning, konflikt og svik. Vi tas med inn i de kongelige gemakker i Westminster og til slagmarkene i England og Frankrike.

Richard II (Ben Whishaw), en forfengelig og karaktersvak konge som styrer uten tanke på sitt folks velferd. Han utfordres både av sin fetter og av irske opprørere.

Henrik IV (Jeremy Irons) nages av skyldfølelse og frykt for at hans egen sønn, den balstyrige prins Hal (Tom Hiddleston) ikke er verdig til tronen. Men når faren trues av opprørere, viser Hal seg fra en ny side.

Prins Hal krones til konge under navnet Henrik V. Snart blir den unge monarken utfordret av den franske kronprinsen, og det brygger igjen opp til krig.

Prisbelønt

«The Hollow Crown» fikk svært gode kritikker da den ble vist i Storbritannia i 2012 og vant flere TV-priser året etter. Blant annet vant Ben Whishaw BAFTA-prisen for beste mannlige skuespiller, og «Richard II» var nominert til beste drama.

I 2014 ble det kjent at BBC vil fullføre Shakespeare-syklusen med dramaene om Henrik VI og Richard III. Disse er i produksjon og planlegges sendt i løpet av 2016.