NRK Meny
Normal

Temauke om 1. verdenskrig på NRK2

Uke 34, NRK2

Det er 100 år siden 1. verdenskrig brøt ut. Krigen 1914-1918 preger sendeskjemaet på NRK2 mandag 18. august og de påfølgende dagene. Temauka omfatter både dokumentariske og dramatiserte skildringer av den blodigste krigen menneskeheten til da hadde opplevd.

Dagbøker frå første verdskrig

Tyske tropper på vei til fronten. Den internasjonale storproduksjonen 'Dagbøker frå andre verdskrig' forteller historiene til vanlige enkelmennesker som ble fanget i krigens kaos, fra begge sider av frontlinjen og i forskjellige land. Episodene sendes åtte kvelder på rad og er en del av temauka om første verdenskrig på NRK2.

Foto: Les Films d'ici

28. juli 1814 markerte starten på fire grufulle år, en barbarisk krig som kostet nesten ni millioner mennesker livet og såret ytterligere 21 millioner. Krigen satte varige spor og førte til store endringer i verdenskartet. Styreform i mange av de involverte landene ble endret for alltid.

Livet under krigen

Åtte kvelder på rad fra mandag 18. august sendes den storslåtte dramadokumentarserien «Dagbøker frå første verdskrig». Millioner av vanlige menn, kvinner og barn levde midt i i krigens kaos. Livene deres ble forandret på måter de aldri hadde kunnet forstille seg.

Serien forteller om krigen slik 14 ulike personer opplevde den. Hvordan var det for en britisk overklassekvinne å forlate sitt behagelige liv for å bli frivillig ved et feltsykehus ved fronten? Eller å være tysk soldat i en skyttergrav og kjempe mot en fiende man aldri hadde sett?

Dagbøker frå første verdskrig

Russiske Marina Jurlova, spilt av Natalia Witmer, er en av hovedpersonene i 'Dagbøker frå første verdskrig'.

Foto: Les Films d'Ici
Dagbøker frå første verdskrig

Den virkelige Marina Jurlova. Hun var 14 år da hun fulgte faren til øsfronten i 1914.

Foto: Les Films d'ici
Dagbøker frå første verdskrig (2:8) DAGBØKER FRÅ FØRSTE VERDSKRIG

Karl Kasser (David Oberkogler) ble først avskrevet som uegnet for tjeneste på grunn av en håndskade. Men etter noen måneder ble han innkalt igjen.

Foto: Les Films d'ici
Dagbøker frå første verdskrig

Den virkelige Karl Kasser. Som mange jordbrukere og arbeidere hadde den østerrikske bondesønnen slett ikke noe ønske om å dø på 'ærens mark'.

Foto: Les Films d'ici

Produksjonen er resultat av et unikt internasjonalt prosjekt der et stort team av forfattere og reseachere fra mange land har medvirket. 23 TV-stasjoner fra hele verden, inkludert NRK, har bidratt til produksjonen.

Personlige dokumenter som dagbøker, bilder, brev og telegrammer er vevd sammen med historisk materiale. De åtte episodene er satt sammen av dramatiserte scener, arkivfilm og animasjoner.

Les: Dagbøker frå 1. verdskrig - brosjyre (tysk)

Nedtelling til krig

BBC-dramaserien «37 dagar til krig» er en fengslende politisk thriller. De tre episodene sendes tre kvelder på rad fra tirsdag 19. august. Serien skildrer de fem ukene som gikk fra erkehertug Franz Ferdinand og hans hustru ble skutt i Sarajevo 28. juni til krigserklæringen mellom Storbritannia og Tyskland var et faktum 4. august.

I det stjernebesatte kostymedramaet følger vi den katastrofale kjeden av hendelser som ledet fram til verdenskrigen. Vi tar del i det politiske spillet på begge sider, og ser at 8-9 menn i Europa tok beslutningene som sendte millioner av borgere i døden.

37 dagar til krig (1:3)

Erkehertug Franz Ferdinand (Simon Coury) og hans hustru Sophie (Mary Moulds) kjører gjennom Sarajevo 28. juni 1914. Like etter blir de skutt og drept. Dramaserien '37 dagar til krig' skildrer ukene som gikk fram til verden sto i brann.

Foto: Steffan Hill / BBC Worldwide

Churchills første krig

BBC står også bak dramadokumentaren “Churchill i første verdenskrig”. Her følger vi den kommende britiske statsministeren gjennom de fire krigsårene. Vi får historien fortalt med hans egne ord, blant annet gjennom intime brev til hustruen Clementine.

I en alder av 39 år nøt Churchill stor makt som marineminister. Men hans drøm om heder og ære falt i grus på grunn flere militære nederlag, og han gikk av i 1915. I tiden som fulgte var han isolert fra de politiske beslutningene. Historien viser hvordan politiske intriger, en heftig kjærlighetshistorie og en bemerkelsesverdig militær innsats formet statslederen som trådte fram i 1940.

Churchill i første verdenskrig

Winston Churchill var marineminister1911-1915. Et ydmykende nederlag tvang ham til å gå av.

Foto: Bettmann / Bettmann/CORBIS
Churchill i første verdenskrig

Adam James spiller den kommende statsministeren i dramadokumentaren om Winston Churchill 1914-18.

Foto: Patrick/ Bill/Jackie Batten / BBC

Bryllupsfeber

Temauka inneholder også et gjensyn med den tyske dramadokumentaren «1913 – keisarens siste dans» tirsdag 19. august. Programmet tar for seg bryllupsfeberen som herjet i Europa da kronprins Ernst August forlovet seg med Viktoria Luise, datteren til prøysserkongen Vilhelm. Det var en tid preget av intens politisk maktkamp og militære konflikter, og snart viste det seg at de kongelige var i fare.