Hopp til innhold

Tandem­eventyret

Ti deltakere med ulike funksjonsutfordringer legger ut på en uforglemmelig tur fra Lindesnes til Nordkapp på doble tandemsykler.

Syklster på tre doble tandemsykler på veien langs fjorden

Ti mennesker med ulike funksjonsutfordringer kaster seg ut i sitt livs eventyr. De får oppleve blodslit, samhold, mestring og spektakulær natur.

Foto: Taddy TV / NRK

Prosjektet «Tandemeventyret» begynte som en umulig idé, men endte opp som en unik og inspirerende reise.

Initiativtaker og ildsjel Yoo Lene har i mange år ledet aktivitetsgrupper for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Nå legger hun og treningsgruppen ut på en eventyrlig reise gjennom landet. Det er et dugnadsprosjekt der deltakerne får sitt livs største, men også mest krevende opplevelse.

Naturopplevelser og blodslit

Reisen byr på uforglemmelige inntrykk og inspirerende historier som viser at vi sammen kan oppnå de utroligste ting. Gjennom 2500 kilometer med spektakulær natur og både fysiske og mentale utfordringer får deltakerne oppleve samhold og mestring som de vil bære med seg livet ut.

TV-teamet fikk være med for å dokumentere reisen, men gruppen har selv organisert turen og ingenting av det som skjer er regissert.

Vi får komme tett på deltakerne og ta del i vennskap, krangler, frustrasjoner, romantikk og mye latter.

Syklister på beina triller doble tandemsykler opp en bratt bakke

Bakkene blir tunge å forsere når syklene går tomme for batteristrøm.

Foto: Teddy TV / NRK

– Ikke så godt planlagt

Gruppen legger ut fra Lindesnes på en tur som er beregnet å ta en snau måned. På etappens første dag er det Spangereid som er målet.

Det tar ikke lang tid før de begynner å innse at dette kommer til å bli tøft. Syklene er vonde å sitte på, og batteriene går tomme overraskende fort. Det hjelper ikke at noen skravler seg helt bort og glemmer å tråkke.

– Dette var kanskje ikke så godt planlagt, konstaterer Thomas idet samtlige sykler er tomme for batteri. Også for lederne begynner det snart å røyne på. Men denne gjengen skal vise at alt er mulig når man jobber sammen mot et felles mål.

Gruppebilde av 15 personer med fargerike boblejakker, fjell i bakgrunnen.

Ildsjel Yoo Lene Røym Bråten (i midten foran) er ergoterapeut og bruker både jobb og fritid på å engasjere seg for mennesker med ulike funksjonsutfordringer. Nå tar hun med treningsgjengen sin for å sykle Norge på langs.

Foto: Teddy TV / NRK