Informasjon fra NRK

Symesterskapet, sesong 3 (1:8)

Uke 44 NRK1 mandag 30. oktober kl. 19.45

Ti lidenskapelige amatørsyere er klare for en ny sesong av Symesterskapet. Gjennom 8 episoder skal det sys til sammen 171 plagg. Til slutt står det én vinner igjen.

Symesterskapet, sesong 3

Realityserien Symesterskapet er i gang med tredje sesong. Foran f.v. dommerne Tine Solheim og Andreas Feet og programleder Christine Hope. Bak f.v. Bjørg-Elisabeth Antoniazzi, Tanja Andreeva, Monica Herredsvela, Jan Bøyum, Ellen Hatteland, Trudie Scholman, Brage Lyse (bak), Ingrid Bergtun, Ingrid Lysne, Yasser Sibai.

Foto: Marit Hommedal / NRK

Noen av deltakerne har sydd hele livet, mens andre har bare sydd trendy klær til seg selv i et års tid. Men nivået på samtlige er skyhøyt, og alle kjemper om seieren.

De trenger sømferdigheter i toppklasse, kreativitet og ville ideer, og ikke minst en halsbrekkende fart for å overleve. Det blir blod, svette og tårer i syrommet, men mest blir det syglede og flotte klær.

Programleder også denne gang er humordronningen Christine Hope. Hun vant i vår Komiprisen 2017 med sitt nyeste show, «Hope, skulder, kne og tå».

Symesterskapet, s. 3

Programleder Christine Hope (t.v.) og dommerne Andreas Feet og Tine Solheim.

Foto: Marit Hommedal / NRK

Strenge dommere

De strenge dommerne er tilbake for å hylle og slakte deltakernes prestasjoner. Hver uke sender de hjem en deltaker.

Tine Solheim er mangeårig norsk designer utdannet fra Paris. Andreas Feet har siden sist tatt skrittet fra Londons herreskredderstrøk Savile Row til ny jobb i Tyskland.

I hver episode er det tre helt forskjellige oppgaver. Deltakerne må følge et ukjent mønster til punkt og prikke, og de må slippe kreativiteten løs i en redesignoppgave. Hver episode slutter med en større oppgave der de syr til modell. Blir det solid erfaring og rutine som vinner, eller kan ung, frekk kreativitet gå til topps?

De dyktige amatørsyerne møter volanger og sykkelslanger, undertøy og regntøy. Når Jenny Skavlan dukker opp som gjestedommer i en episode, skal alt handle om redesign og trendy klær.

Deltakerne

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

INGRID LYSNE (26)

 • Kreativ designer og freestylesyer
 • Fra Bærum, bosatt i Oslo

Ingrid vil bli designer, og studerer nå produktdesign samtidig som hun gjør ferdig jusstudiene. Hun har sydd siden hun var barn, men aldri etter mønster. Hun designer alt selv og har sin egen stil. Ingrid er samfunnsengasjert, miljøbevisst og kreativ utover det vanlige.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

INGRID BERGTUN (26)

 • Mattelærer og syblogger
 • Fra Sandefjord, bosatt i Stavanger

Ingrid syr trendy moteklær og redesigner. Litt for jordas skyld, men mest fordi det er gøy. Hun begynte for alvor å sy først i 2016. Da døde bestefaren, og hun ville lage noen barneklær av alle skjortene etter ham. Etter det fikk hun blod på tann, og hun har sydd MYE. Både som lærer, blogger og deltaker i symesterskapet lever hun etter mottoet «hardt arbeid slår talent».

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

TANJA ANDREEVA (29)

 • Danser med skarpt blikk for søm
 • Fra St. Petersburg/Bodø, bosatt i Oslo

Tanja er oppvokst i Bodø, men familien kommer fra Russland. Hun er profesjonell danser og jobber deltid som flyvertinne i SAS. Tanja har lært å sy av mor og bestemor, for i Russland er hjemmesying nærmest en folkesykdom. Hun syr både klær til seg selv og kostymer til danseforestillinger, gjerne i tynt og vanskelig stoff. Nordlendingen Tanja syr som en danser, med tempo, presisjon og kondis.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

BRAGE LYSE (34)

 • Politiadvokat som elsker å brodere, blogge og jogge
 • Fra Stavanger

Brage drømte om å bli klesdesigner, gikk to år på videregående i søm og dro til København for å fullføre drømmen. Der endte han i kassa på McDonalds. Etter det har søm blitt en hobby for juristen og politiadvokaten. Han er estetiker og perfeksjonist, men gidder bare å sy så lenge det er gøy. Brage har klare meninger, mye selvironi og en drøss halvferdige skjorter i skapet.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

YASSER SIBAI (36)

 • Syrisk skreddersønn som er fast bestemt på å få et godt liv i Norge
 • Fra Homs i Syria, bosatt i Ski

Yasser bruker mesteparten av sin tid til å lære seg norsk. Han jobber hardt. Livet hans var godt i Syria, og han ønsker å skape seg et like godt liv her i Norge med familie og jobb. Han vet at språket er en nøkkel. Yasser lærte å sy av faren, som var skredder. Nå jobber han med å skape seg et yrke knyttet til søm og design i Norge.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

MONICA HERREDSVELA (43)

 • Lærer og energibombe med grunninnstilling «Dette var gøy!»
 • Fra Brusand på Jæren

Monica er trebarnsmor, utdannet lærer og jobber som aktivitetsleder for ungdom i Hå kommune. Hun reiser rundt i en selvmalt campingvogn som fungerer som transportabel ungdomsklubb. Monica omgir seg med farger og syr mye. Hun har en original, frisk og fargeglad stil, alltid med en detalj som skiller seg ut. Monica er også aktiv i revy, teater og kor.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

TRUDIE SCHOLMAN (52)

 • Grafisk designer som hater slurv
 • Fra Nederland, bosatt i Stavanger

Trudie er utdannet grafisk webdesigner og teknisk tegner. Hun flyttet til Norge sammen med mann og barn på 90-tallet. Trudie er selvlært syer, ambisiøs og med blått som signaturfarge. Hun liker å gjøre ting skikkelig og hater å slurve. Trudie syr klær til seg selv og familien, gjerne i klassiske rene snitt. Hun er blogger og dessuten aktiv med seiling og golf. Nylig kjøpte hun seg saksofon - uten å kunne spille.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

ELLEN HATTELAND (53)

 • Daglig leder med klassisk stil
 • Fra Vats i Rogaland

Ellen jobber som daglig leder i administrasjonsselskapet i Hatteland Gruppen, der mannen er eier. Ellen har et lidenskapelig forhold til å sy. Hun er selvlært, nøyaktig og dyktig. Hun har en klassisk stil og kler seg som oftest i flotte antrekk hun selv har sydd. Ellen deltar ofte i konkurranser i synettforumet Burdastyle og har sin egen blogg som er kjent i symiljøet. I tillegg trener hun mye, og er aktiv i sangkoret.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

JAN BØYUM (55)

 • Musikkfagmannen som ble bitt av sybasillen
 • Fra Oslo

Jan jobbet i mange år som ansvarlig for klassisk musikk på den sagnomsuste platebutikken Akers Mic. Nå driver han et regnskapsbyrå. Jan hadde aldri sydd en søm før han så Symesterskapet for to år siden. Inspirert løp han ut og kjøpte seg et par symaskiner og satte i gang. «Det står ikke på utstyret når man er mann». Gradvis har han økt vanskelighetsgraden. Nå syr han det meste til seg selv, men også kjoler til kona.

Symesterskapet, s. 3
Foto: Marit Hommedal / NRK

BJØRG-ELISABETH ANTONIAZZI (67)

 • Rutinert syer med et hjerte av gull
 • Fra Isdalstø, Lindås

Bjørg har sydd hele livet. I ungdommen begynte hun å sy klær til seg selv. Det var vanlig på den tiden. Mange sluttet å sy etterhvert, men ikke Bjørg. Hun startet med jobbe i tekstilindustrien i Bergen og sydde skuldersømmer for 10 kroner pr time. Størstedelen av yrkeslivet har hun jobbet som aktivitør i Bergen fengsel. Nå er Bjørg pensjonist, men syr fortsatt til seg selv, venner og familie.