Hopp til innhold
Info fra NRK

Slik blir pride på NRK

Humor fra Kevin Vågenes og Robert Stoltenberg, dokumentar om Kim Friele og Wenche Lowzow, og ikke minst direktesending fra Prideparaden. Dette er noe av det NRK byr på i forbindelse med pride og Skeivt kulturår.

Fire bilder, fra programmene Birthe og Jeanette søker skeive, Lisenskontrolløren og skeive, Kim og Wenche og Pridefest.

Birthe og Jeanette søker skeive, Kim og Wenche - retten til å elske, Lisenskontrolløren og skeive og Pridefest er noen av programmene NRK viser i forbindelse med pride og Skeivt kulturår.

Foto: NRK/ARNE WALDERHAUG / 1HARMONI AS

Her er en oversikt over noe av NRKs innhold om pride, skeiv kjærlighet og mangfold. I tillegg til disse programmene blir det også mye annet aktuelt innhold fra ulike redaksjoner både på TV, radio og nett.

TV

Birthe og Jeanette søker skeive

To velkjente karakterer, Kevin Vågenes´ Birthe og Robert Stoltenbergs Jeanette er blitt HR-ansvarlige i NRK. Nå er de i møte med NRKs øverste sjef, kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen.

Birthe (Kevin Vågenes) og Jeanette (Robert Stoltenberg) er blitt HR-ansvarlige i NRK. Nå er de i møte med NRKs øverste sjef, kulturminister Anette Trettebergstuen.

Foto: NRK

Kevin Vågenes og Robert Stoltenberg lager for første gang TV-humor sammen. To velkjente karakterer, Vågenes´ Birthe og Stoltenbergs Jeanette, er blitt HR-ansvarlige i NRK. I anledning pride har de fått i oppdrag fra NRKs øverste sjef, kulturministeren, å gjennomføre medarbeidersamtaler med NRK-profiler. Se serien i NRK TV her.

Målet med samtalene er å øke andelen åpne homofile i NRK. I løpet av medarbeidersamtalene bruker Birthe og Jeanette alle triks i boka for å få så mange som mulig til å komme ut av skapet. Det er tross alt pride!

Kulturminister Anette Trettebergstuen, Fredrik Solvang og Mikkel Niva er noen av de som dukker opp i møte med de to HR-damene.

  • NRK TV: Premiere 22. juni, tre episoder på tre-fire minutter hver
  • NRK1: Sendes i Pridefest 25. juni

Pridefest

Kommentator Pål Plassen og programleder Silje Nordnes skal lede NRKs direktesending fra Prideparaden i Oslo 2022.

Pål Plassen og Silje Nordnes skal lede NRKs direktesending Pridefest fra prideparaden i Oslo.

Foto: Dovydas Miliauskas / NRK

Oppdatering:
I lys av den tragiske hendelsen natt til lørdag 25. juni, avlyste NRK Pridefest. NRK skulle sendt direkte fra det som skulle blitt en folkefest, men pride-paraden ble avlyst, og derfor utgikk sendingene.

For første gang sender NRK prideparaden i Oslo direkte på TV. Silje Nordnes leder sendingen, mens Pål Plassen kommenterer paraden som hyller skeiv kjærlighet og mangfold.

Direktesendingen Pridefest viser det regnbuefargede opptoget og tar også pulsen på feiring av skeiv kjærlighet i resten av landet.

  • NRK1/NRK2: 25. juni fra rundt kl. 14 til 16.45.
  • Kveldssending på NRK1 fra rundt kl. 19.30 til 21.00. Her sender NRK høydepunktene fra dagen som har gått.

Kim og Wenche - retten til å elske

Kim Friele og Wenche Lowzow har nettopp inngått partnerskap og står foran Oslo rådhus.

Kim Friele og Wenche Lowzow blir portrettert i denne dokumentaren.

Foto: Arne Walderhaug / 1Harmoni AS

En kjærlighetshistorie, en hyllest og et nært portrett av paret som mer enn noen ga oss alle lov å elske hvem vi vil, Kim Friele og Wenche Lowzow. Se serien i NRK TV.

Aktivist Kim Friele og stortingspolitiker Wenche Lowzow sto åpent fram med sin kjærlighet i 1979. Det kom som et sjokk og ble en vekker for mange. Samlivet deres ble et viktig symbol på retten til å elske.

På 60-tallet ble Kim kjent som den første åpne lesbiske i Norge og leder for homobevegelsen. I 1972, mot alle odds og flere års lobbyvirksomhet, overbeviste Kim politikerne om å avskaffe straffelovens kriminalisering av homofile og deretter helsemyndighetene til å slette homofili som sykdom.

  • NRK1: Premiere 15. juni kl. 21.50
  • NRK TV: 17. juni

Lisenskontrolløren og skeive

Njål Engesæth med rosa briller, i bakgrunnen to kvinner som kysser hverandre og to menn som kysser hverandre. Bak dem er regnbuen.

Njål Engesæth har igjen dukket ned i NRKs arkiver og lett etter skeiv kjærlighet.

Foto: Tord Torpe / NRK

Lisenskontrolløren tar igjen et dypdykk i NRKs arkiv. Denne gangen med et skeivt blikk på kjærligheten. Mia Hundvin forteller for første gang om mediestormen da hun fikk jentekjæreste på høyden av sin håndballkarriere. Hvordan var det for Brita Møystad Engseth å være hele Norges «rikslesbe» og hvorfor forandret TV-serien Jævla homo livet til Simen?

Lisenskontrolløren treffer igjen jenter som er forelska i jenter og gutter som er forelska i gutter og undersøker hvordan ekte kjærlighet forandrer liv. Se Lisenskontrolløren og skeive her.

  • NRK TV: Premiere 17. juni.
  • NRK1: 19. juni kl. 20.30

Lovlig skeivt

Noman Mubashir (2021)

Noman Mubashir skal lede arrangementet Lovlig skeivt som sendes fra Oslo rådhus.

Foto: Alvilde Naterstad / NRK

Flotte gjester byr på personlige historier om skeive liv, og flere av Norges fremste artister og kunstnere deltar. Noman Mubashir er programleder når NRK overfører arrangementet i Oslo rådhus, hvor Oslo kommune og Kultur- og likestillingsdepartementet inviterer til offisiell markering av Skeivt kulturår.

I år er det 50 år siden avkriminalisering av homofili her i landet.

  • NRK1: 23. juni kl. 19.45 – 21.00

Lille jente

Sju år gamle Sasha danser ute med englevinger på.

Dokumentaren Lille jente handler om sju år gamle Sasha.

Foto: Selmer Media

Sju år gamle Sasha har alltid visst at hun er jente, selv om hun ble født som gutt. Foreldrene gjør sitt aller ytterste for at samfunnet skal akseptere henne for den hun er, men forståelsen og aksepten uteblir.

Er det mulig for et samfunn, som fortsatt er så fast innstilt på at biologi skal diktere hvordan barn blir behandlet, å innse at ting ikke er fullt så enkelt?

Denne franske dokumentarfilmen belyser et svært aktuelt og viktig tema som skaper sterkt engasjement, og bidrar til debatten med et annet perspektiv: nemlig hvordan dette oppleves for barnet selv.

Et rørende og vakkert portrett av en liten jente med enormt mot, og en families uforbeholdne kjærlighet overfor sitt barn. Filmen fikk strålende mottagelse av anmeldere da den gikk på kino og du kan se den her.

  • NRK 2: 14. juni kl. 21.20
  • NRK TV: 17. juni
  • NRK1: 20. juni kl. 23.15

Tørk aldri tårer uten hansker

Rasmus (Adam Pålsson) er dødssyk av aids, og får besøk av foreldrene, Harald (Stefan Sauk) og Sara (Annika Olsson). Benjamin (Adam Lundgren) sitter ved sykesengen.

I dramaserien Tørk aldri tårer uten hansker møter vi Rasmus (Adam Pålsson) og Benjamin (Adam Lundgren) som får oppleve kjærligheten. Men hiv og aids truer lykken.

Foto: Peter Cederling/SVT

Rasmus forlater den trangsynte og fordomsfulle hjembygda og flytter til Stockholm, hvor han drømmer om et liv som åpen homofil. Han forelsker seg i Benjamin og får oppleve kjærligheten. Det unge paret er lykkelige, men i bakgrunnen lurer sorg og sykdom. Hiv og aids har kommet til Stockholm og angst og panikk sprer seg blant befolkningen.

Den svenske dramaserien i tre deler fra 2012 er basert på Jonas Gardells bøker. I noen av rollene er Adam Lundgren, Adam Pålsson og Simon J. Berger. Hele serien kan du se her.

  • NRK TV: 16. juni
  • NRK1: 25. juni
  • NRK2: 20.juni

Radio og podkast

Abels skeive tårn - Hva er kjærlighet?

Teksten "Abels Tårn" på murvegg

Abels skeive tårn inviterer til liveinnspilling under Oslo Pride.

Foto: NRK

I evolusjonen kan man forklare kjærlighet som naturens måte å velge ut hvem man skal få barn med. Men hvordan forklarer man de kjemiske prosessene i hjernen ved skeiv kjærlighet? Eller kjærligheten til venner og familie?

Abels tårn er NRKs forum for geniale spørsmål og ganske gode svar. Hver uke samles et ekspertpanel for å svare på lytternes spørsmål om alt mellom himmel og jord. I denne direkteinnspillinga fra Youngstorget i Oslo tar vi særlig for oss spørsmål om kjønn, biologi og kjærlighet!

Programleder er Torkild Jemterud

  • Direkteinnspilling: Mandag 20. juni kl 19.00, Pride Square, Yongstorget Oslo
  • NRK Radio: Podkasten kommer 21. Juni
  • NRK P2: 24. juni kl. 10.00

Penis i posten

Tegning av fire menn fra midjen og ned hvor den ene holder seg i skrittet.

Radiodokumentaren Penis i posten handler om transseksuelle Matias.

Illustrasjon: NRK

Dokumentar om transseksuelle Matias som er 26 år og født biologisk kvinne. Nå har han endelig bestemt seg for å endre kroppen slik at den passer med det han egentlig føler seg som. Den fem episoder lange radiodokumentaren kan høres i NRK Radio.

Etikketaten

TV-personlighet Tore Petterson, filmviter Brita Møystad Engseth og pastor Kjetil Gilberg.

I Etikketatens pride-spesial deltar TV-personlighet Tore Petterson, filmviter Brita Møystad Engseth og pastor Kjetil Gilberg.

Foto: Robert Rønning, Karen Sveen, Tom Øverlie / NRK

Det blir pride-spesial torsdag 23. juni i Etikketaten. Den kommer på P2 fra kl. 12.03 - 13.00. Sendingen er også å høre som podkast Etikketaten - NRK Radio. Med TV-personlighet Tore Petterson, filmviter Brita Møystad Engseth og pastor Kjetil Gilberg.

I Etikketaten diskuterer de tre gjestene etiske dilemma fra hverdagen. Blant annet; skal man ta med barn på pride-paraden?

Andakten

Esben Esther Pirelli Benestad

Esben Esther Pirelli Benestad er med i Andakten.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I Andakten snakker Esben Esther Pirelli Benestad, professor i sexologi om behovet for å leve sant. Om å klare å føle hva som virkelig er viktig. Om å trene på å ikke snakke usant. Om å ønske mangfold velkommen.

I selve pride-uka er andaktene viet feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.

Mandag handler det om regnbuen – et symbol i Bibelen ved Kjetil Gilberg, pastor i Kraftverket menighet. Tirsdag dreier det seg om å få si Vår Gud i stedet for Vår Far, når vi ber Fadervår, ved Eir Berg, høyskolelektor ved VID. Onsdag forteller Kristin Tollefsen, kateket i Sarpsborg, historien om en venn som kom ut av skapet. Torsdag handler det om den svenske filosofen Pontus Wikner som døde i 1888, og etterlot seg et skrin med bekjennelser om egen legning. Petter Myhr, direktør for Olavsfest forteller den historien.

Andakten publiseres på NRK P1 mandag til torsdag fra 05:33 og er også tilgjengelig som podkast.

Eir Berg

Eir Berg er høyskolelektor og er å høre i Andakten på NRK.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

I NRK Radio finnes også mye skeivt innhold fra tidligere. Her er noen utvalgte titler:

67 år i bukser er nok

Bak resepsjonsdisken på Fleischer Hotell på Voss står Arne Ukvitne. Han er 74 år, har jobbet halve livet som sjømann og halve som nattevakt. Under uniformen har han nylonstrømper, blonde-BH og et bankende kvinnehjerte. Radiodokumentaren fra 2017 kan høres her.

Usagt: Silje

Sommeren da Silje Nordnes var 15 år jobbet hun i lokalbutikken på Hamarøy, da en langt eldre kvinne dukket opp foran kjøttdisken - og Silje ble akutt forelsket. Følelsene ga seg ikke, men skammen vokste. Ingen måtte få vite at Silje likte jenter. Nå vil hun reise hjem og møte kvinnen igjen. En radiodokumentar av Kari Hesthamar.

Alicia blir Alex

16 år gammel tar Alicia navnet Alex, og er klar for å sette i gang behandlingen som vil sørge for at kroppen går fra å være jente til å bli gutt. Det innebærer ikke bare endringer for Alex, men for hele familien hans. Radiodokumentaren kan høres er.

I tillegg blir det mye annet skeivt innhold fra ulike redaksjoner både på TV, radio og nett.