Sjokoladesuget

Uke 33 NRK1 tirsdag 12. august kl 22.15

Norge ligger i verdenstoppen når det kommer til sjokoladespising. Vi stapper i oss nesten hundre ganger mer enn kineserne. Hvorfor er nordmenn så glade i sjokolade, og hva gjør den med oss?

Sjokoladesuget

Øyvor Bakke elsker sjokolade. Sjokoladesuget er konstant og hjemme har hun et lite lager

Foto: NRK

Øyvor Bakke reiser rundt i Norge for å finne svar. Hun tar for seg sjokoladehistorien og finner fort ut at hun ikke er alene om å elske sjokolade.Så hvem brakte sjokoladen til Europa i utgangspunktet? Hva er egentlig sjokolade?

I Oslo kommer hun over bevis på at de norske polfarerne hadde sekk og slede full. Og på Nobelinstituttet har de sin egen sjokolademynt, for forskning viser at land som i gjennomsnitt spiser mest sjokolade, også har flest nobelprisvinnere.

Sjokoladelidenskapen er intens over hele landet. Hva mener nordmenn om sjokolade? Og hva skjer når en liten bergenser skal smake det for første gang? Hva foregår i hjernen når vi spiser det?

I Stavanger møter Øyvor en familie som har laget sjokolade i tre generasjoner. Og hun blir overrasket når en forsker i Tromsø forteller at sjokolade kan minne om både hasj, amfetamin, heroin og viagra på en gang.