NRK Meny
Normal

Ripper Street (1:8)

Uke 14 NRK1 fredag 4. april kl 23.25

London, 1889: Et halvt år er gått siden Jack the Rippers blodige herjinger tok slutt. Men seriemorderen er aldri blitt tatt, og skrekken sitter fortsatt igjen i byens mørke bakgater. Lovløsheten rår i fattigstrøket Whitechapel. Så skaper funnet av en lemlestet kvinne ny panikk.

Ripper Street

Ripper Street: Inspektør Edmund Reid (Matthew Macfayden, i midten) slåss mot lovløsheten i Londons fattigstrøk sammen med overkonstabel Bennet Drake (Jerome Flynn, t.v.) og Homer Jackson (Adam Rothenberg).

Foto: BBC Worldwide

BBC-serien «Ripper Street» er umiskjennelig britisk kostymedrama, så langt unna «Downton Abbey» som det går an - mørk, intens og med handling fra den absolutte skyggesiden i viktoriatidens London.

Politi-trio

Her tar politiinspektør Edmund Reid (Matthew Macfadyen) opp kampen mot byens underverden sammen med sine to lojale medarbeidere.

Ripper Street

Long Susan (Myanna Buring, t.v.) driver et av East Ends mange bordeller. Sammen med Rose (Charlene McKenna) er hun en viktig informasjonskilde for politiet.

Foto: BBC Worldwide

Overkonstabel Bennet Drake (Jerome Flynn) er en hardtslående lovens mann, mens amerikaneren Homer Jackson (Adam Rothenberg) er en livsnyter med fast adresse på et av East Ends utallige bordeller. Han har mange laster og en dunkel fortid, men er uunnværlig for Reid på grunn av sine kirurgiske og kriminaltekniske kunnskaper.

Den rettskafne inspektør Reid er villig til å ofre det meste for å hindre at kaos og kriminalitet skal overta. Nå som Jack the Ripper har lagt ned kniven, kan politikorpset endelig se i andre retninger for å opprettholde lov og orden.

Men så blir en ung kvinne blir funnet myrdet. Er det the Ripper som er på ferde igjen? Mens innbyggerne skjelver av skrekk, går Reids mistanke snart i en annen retning.

Avsluttede historier

Frykten for Jack the Ripper går som en rød tråd gjennom serien, samtidig som hver av de åtte episodene byr på avsluttede mysterier. Edmund Reids skikkelse bygger på en virkelig person som var involvert i jakten på den beryktede seriemorderen.

Omgivelsene i serien framstår i minste detalj som en kopi av bydelen Whitechapel på 1800-tallet, men opptakene er faktisk gjort i Dublin. Serie 1 består av åtte episoder. NRK har også kjøpt sesong 2, og nylig ble det kjent at en tredje runde skal i produksjon.