Hopp til innhold

Rådebank

Uke 12 torsdag 19. mars kl. 06:00 i NRK TV

Rådebank er en dramaserie fra rånemiljøet i Bø i Telemark. 20 år gamle Glenn-Tore, bedre kjent som «GT» blant venner, er lidenskapelig opptatt av alt som har med bil å gjøre. For GT er ikke bilen bare et kjøretøy, den er en livsstil.

Dramaserien Rådebank følger GT (Odin Waage) i livet som råner på bygda.

Dramaserien Rådebank følger GT (Odin Waage) i livet som råner på bygda.

Foto: Fenomen / NRK

Fra utsiden ser GT ut til å leve et behagelig og ukomplisert liv, hvor det aller meste av tiden går med til favoritthobbyen hans: bil. Fritiden tilbringes gjerne på lange kjøreturer på landeveien, eller mens han råner opp og ned «stripa» i Bø med gutta. Han har en Volvo 240 som han mekker på ved siden av jobben som bilmekaniker. Det går med andre ord for det meste i bil for den stolte råneren GT.

Langs livets landevei

Gutta i Rådebank, fra venstre: Robert (Kasper Dølplads Antonsen), Kim (Matthew Rico Henriksen Santos), Sivert (Sjur Vatne Brean) og GT (Odin Waage).

Foto: Fenomen / NRK

Under panseret

Med en selvsikker utstråling, og alltid med et glis på lur, virker GT som en som har alt under kontroll, men bak fasaden skjuler det seg noen problemer i livet hans. En ukes tid før vi først møter GT slo kjæresten Ine opp med ham. Hun ble lei av rånemiljøet og de samme impulsene dag inn og dag ut, og flyttet derfor til Porsgrunn for å studere.

GT og Ine

Glenn-Tore «GT» Klevstul (Odin Waage) og Ine Larsen (Mathilde Storm) har gjort det slutt, men på et lite sted er det vanskelig å unngå hverandre.

Foto: Fenomen / NRK

Det viser seg fort at bruddet med Ine går langt mer inn på GT enn han gir uttrykk for, og når den Porsche-kjørende Anders dukker opp som partneren hennes på semesteroppgaven, tråkker sjalusien hans litt ekstra på gasspedalen. Han prøver først å skjule bruddet for kameratene, men når de begynner å grave mer snakker han det vekk og antyder at det var han som ble lei av henne. Samtidig kjemper han en iherdig kamp for å få drømmedama tilbake.

Rådebank på bøgda

Rådebank er en serie om – og for – gutta, hvor fete biler, ny radiator og burger med ekstra cheese og bacon er selvskrevne ingredienser i en helt normal uke. Det arrangeres hemmelige rånetreff hvor lukten av svidd gummi mot asfalt kun konkurrerer med den intense duften av wunderbaum blandet med «Poppy Jasmine Air Freshners».

GT og Sivert

GT og bestevennen Sivert nyter tilværelsen i garasjen.

Foto: Fenomen / NRK

Serien tar like fullt opp problematikk knyttet til det å ikke prate om følelser, og hvilke konsekvenser det fører med seg. Tar man ikke raskt hånd om rådebank i motoren blir det dyrt. Det samme gjelder livet på bygda. GT havner stadig lenger ut i grøfta, uten å be om hjelp til å komme seg ut.

Rånere

En råner har biler og formålsløs bilkjøring som fritidsinteresse. En ekte råner kan finne på å bruke time etter time på å mekke bil og kjøre frem og tilbake i gatene hvor kjøringen er målet i seg selv. For flere av karakterene i serien er bilen et anker i livet, og en helt grunnleggende del av deres sosiale identitet. Bilen muliggjør gata som et sosialt møtepunkt, fremfor å møtes hjemme eller på kafé.

Volvo 240 tar noen dekk

GT «tar noen dekk» i sin Volvo 240 på rånetreff i Bø.

Foto: Fenomen / NRK

Serien er inspirert av virkelige hendelser fra rånemiljøene i Notodden, Ulefoss og særlig Bø i Telemark, hvor serien også er spilt inn. Rådebank er en annerledes kjærlighetshistorie som tar rånemiljøet på alvor, og som løfter frem en del av samfunnet som mange ikke kjenner så godt til eller har unyanserte oppfatninger av.

Rådebank ser du i NRK TV 19. mars 2020

Kommer 19. mars