NRK Meny
Normal

Punx (1:4)

Uke 48 NRK2 onsdag 25. november kl 20.45

"Punx" forteller historien om norsk punk fra Sex Pistols kom til Norge i 1977 og frem til i dag. Populærmusikken endret seg med punken som påvirket både språket, politikken, moten og kjønnsrollene.

Punx

Trondheim 1984 : The Aller Værste spiller i samfundet

Foto: Thor Nielsen / Thor Nielsen

Knappe femti intervjuobjekter og mye arkivmateriale danner utgangspunktet for to timer med norsk musikkhistorie, fordelt på fire episoder. Det blir nesten førti år med punk, new wave, hardcore og postpunk.

"Punx" handler ikke bare om punken i seg selv, men om alt den inspirerte, alt den endret. - "Punk forandra hele musikkulturen." (Knut Schreiner, Turbonegro)
"Punken er ikke overvurdert, men den er veldig romantisert." (Marie Amdam, Razika).

- Idéen til Punx ble født da Helge Gaarder fra Kjøtt og Lasse Myrvold fra The Aller Værste! døde i 2004 og 2006, sier regissør Thomas Robsahm. - Det slo meg at nå må den norske punken dokumenteres før enda flere faller fra.

Om regissør Thomas Robsahm

Robsahm var selv aktiv i punkmiljøet i Arendal som vokalist, fanzineskribent og medlem av Arendal Rockeklubb. Senere var han med i postpunkband som Brød & Sirkus og White Lord Jesus og startet eget kassettselskap.

Da han debuterte som regissør i 1987 var Prepple fra Wannskrækk/Dumdum Boys foran kamera og Kjartan Kristiansen lagde musikken.

Robsahm står bak spillefilmer som "Svarte Pantere" (1992), S.O.S. (1998) og "Det Største i Verden" (2001), samt dokumentarer/tv-program som "Landeplage" (2006) og "Moderne slaveri" (2009). Han har også vært produsent for bl.a. Margreth Olin og Joachim Trier. Har vunnet til sammen fem Amandapriser som regissør og/eller produsent.