Hopp til innhold

Spis opp maten din! Premiere på Matsjokket

Uke 44 i NRK TV og på NRK1 onsdag 30. oktober kl. 19.45:

I Norge kaster man fem tonn med mat hvert tiende minutt, og én tredjedel av maten som produseres havner i søpla. Hva skal til for å redusere matsvinn?

Kristofer og Gry

Gry og Kristofer Hivju

Foto: Anders Leines/NRK

Den enorme sløsingen med ressurser og matvarer kan vi åpenbart ikke ha noe av, ifølge kokk og programleder Christer Rødseth. Foruten å være en anerkjent, medaljevinnende kjøkkensjef med kapteinsbindet på det norske kokkelandslaget, brenner Rødseth for å redusere det enorme matsvinnet som nå foregår.

Regjeringen har som mål å halvere det norske matsvinnet innen 2030, men det holder ikke mål. Ifølge FNs klimarapport må dette skje nå, og Rødseth har noen formeninger om hvordan dette skal gå til.

Vil halvere matsvinnet

I høst skal han nemlig besøke fem kjendiser som han skal hjelpe med å forstå alvoret, og vise hva slags delikatesser man kan trylle frem med mat som var tiltenkt den grønne plastposen de har på kjøkkenet. Han skal rett og slett gi dem et matsjokk.

- Folk vet ikke hvor mye mat vi kaster. Hadde vi vært klar over den sinnsyke mengden hadde nok alle vært mer bevisste, sier Rødseth. Planlegging er en nøkkelfaktor, hevder den anerkjente kokken:

- Man må også tillate seg å spise de samme tingene to dager på rad i blant. Spesielt grønnsaker og salat må man bli flinkere til å spise opp. Lag en egen hylle i kjøleskapet med alt som er åpnet slik at det blir spist først - det funker, konkluderer Rødseth.

Christer Rødseth, Matsjokket

Spis opp grønnsakene dine! Christer Rødseth har sett seg lei på unødvendig kasting av mat

Foto: Anders Leines/NRK

35 millioner kilo rett i søpla

I første episode besøker Christer Kristofer Hivju og kona Gry. Ekteparet har reist mye de siste årene, noe som ofte resulterer i dobbel- og trippelkjøp av matvarer. Kjøleskapet saumfares, og Christer finner haugevis av varer som ser gammel ut, og sannsynligvis har luktet bedre. Blant annet finner kokken en indrefilet som har gått én måned over datostempling.

Nordmenn kaster over 35 millioner kilo kjøtt hvert år, og det er særlig ett dyr det går utover: Sauen. Nordmenn spiser mindre og mindre sauekjøtt, og det resulterer i overfylte fryselagre. Men hvorfor spiser vi ikke sau? Er det smaken? Eller er det tilgangen det skorter på?

Christer forbereder en middag med indrefilet av sau, og med det er Gry og Kristofer overbevist – det smaker fortreffelig, og kampen for den ullete drøvtyggeren skal tas. Christer og ekteparet arrangerer en meet&greet med Coop, Norgesgruppen og Rema og disker opp en saftig saueburger. Liker kjøpmennene smaken, og vil det være et marked for dette? En ting er i hvert fall sikkert: Det skal ikke stå på tilgangen til råvaren.

Kampen for bananer, brød og grønnsaker

Videre utover sesongen skal Youtuber Joachim «Noobwork» Haraldsen slå et slag for bananen, Tiril Sjåstad Christiansen skal redde brødet, Ronny Brede Aase og Tuva Feldmann tar kampen for grønnsakene og Knut Aril Hareide og kona Lisa Maria tar et oppgjør med overskuddsmaten fra norsk industri.

Matsjokket har premiere onsdag 30. oktober kl. 19.45 på NRK TV og NRK1.