Informasjon fra NRK

Planet Plast (1:4)

UKE 15 NRK1 og NRK TV mandag 9. april kl. 19.45

I «Planet Plast» legger Line Elvsåshagen ut på en reise inn i det som omtales som verdens raskest voksende miljøproblem.

Line Elvsåshagen - "Planet Plast"

LINE FIKSER HAVET. Line Elvsåshagen vil gjøre noe for havet.

Foto: Patrick da Silva Saether

Hvert minutt havner plast tilsvarende en full søppelbil i verdenshavene, og konsekvensene er enorme, spesielt for dyrelivet. Line vil ikke se flere bilder av hvaler med magen full av plast eller fugler som henger fast i garnrester. Nå vil hun gjøre noe. All plastsøpla kommer jo fra oss mennesker, så da kan vi vel fikse det også? Hvor mye kan hver og en av oss egentlig bidra?

Hodet under vann

Er plastavfall et stort problem her hjemme i Norge eller er det bare ute i verden? I første episode dykker Line bokstavelig talt inn i tematikken. Sammen med marinbiolog Pia Ve Dahlen går hun under vann for å se hvor vakkert det er blant tang og tare i Øygarden utenfor Bergen, men får sjokk når hun ser hvordan det ser ut bare fem minutter unna. Her har mengder med plast drevet i land, og det går ikke an å gå ett eneste skritt uten å tråkke på søppel.

Når hun senere får melding om at det er funnet flere døde dyr i fjæra på Nesodden, blir hun med ut for å se hva de døde av. Har plasten vi mennesker kaster i havet noe med dyrenes skjebne å gjøre?

Hvem kaster plast?

Line blir også med plastdetektivene i Oslofjorden Friluftsråd på jakt etter hvem det er som kaster plast i havet. De har i mange år sortert og kategorisert marint avfall på Hvaler og kan fortelle at nesten halvparten av det de finner på strendene stammer fra vanlige folk.