På bortebane (3:3)

Uke 51 NRK1 tirsdag 16. desember kl. 21.30

Har man selv rett til å velge når man skal dø?

På bortebane (3:3) PÅ BORTEBANE

Nita Mason og Hadia Tajik i fortrolig samtale om hvorfor Nita ønsker å dø.

Foto: Hallgeir Opedal / Monkberry/NRK

I tredje program i serien "På bortebane" handler det om aktiv dødshjelp. En praksis som er ulovlig i Norge.

Hadia Tajik drar til Belgia og Sveits. I Belgia har aktiv dødshjelp vært lovlig siden 2002. I februar endret det belgiske parlamentet lovverket til også å gjelde barn.

I Sveits er det også lov å hjelpe et annet menneske med å ta sitt liv, dersom dette gjøres ut fra uegennyttige motiver. Sveits tar også imot utlendinger.

Er dette et system helt ute av kontroll, eller har Belgia og Sveits forstått noe som vi ikke har?

På sin vei møter HadiaTajik leger og politikere i Sveits og Belgia. Hun treffer også franskmannen Michel Philippines som for tre uker siden fulgte sin kone til Sveits for å dø. Vi får også møte 71 år gamle Nita Mason fra England, som lider av post-polio syndrom og ønsker å dø. På en klinikk i Sveits venter en dødelig giftdose.

Om serien


Norge har flere ganger blitt kåret til verdens beste land å bo i, men betyr det at vi alltid har rett? I denne serien har stortingsrepresentant Hadia Tajik takket ja til å reise ut i verden for å bli utfordret på det norske standpunktet om dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp. På bortebane, langt fra den velkjente norske debatten, møter hun, som førstemann ut av norske politikere, sterke forsvarere av andre løsninger enn våre.