Hopp til innhold
Info fra NRK

Ny terapiserie med Peder Kjøs i NRK

«Evig single»: Tiril er deprimert og har dårlig selvtillit. Kan psykolog Peder Kjøs hjelpe henne? Podcastserien «Hos Peder» slippes 10. januar.

Mann med halvlangt hår ser inn i kamera og smiler lett

INN I TERAPIROMMET: Peder Kjøs tar lytterne med inn i terapirommet i podkasten «Hos Peder» som slippes onsdag 10. januar.

Foto: Andris Visdal / Anti

– Å fordype seg i andre menneskers liv og endringsprosesser kan gjøre oss klokere og mer forståelsesfulle, sier psykologen bak podkasten «Hos Peder».

Gjennom fire sesonger blir lytterne flue på veggen når psykolog Peder Kjøs forsøksvis skal komme til bunns i problemene Tirill, «Fredrik», «Kristin» og «Camilla» sliter med.

I podkasten møter vi «Fredrik», som bruker 95 prosent av sin fritid på nettet hvor han gamer eller oppsøker porno. «Kristin», som er blind, har komplekser for eget utseende og sliter med konstant bekymring. «Camilla», som har personlighetsforstyrrelse og fungerer dårlig på grunn av posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Og Tirill, som er på nippet til å akseptere at hun kommer til å leve resten av livet alene.

Smilende kvinne og mann ser inn i kamera

EVIG SINGLE?: Eller kan hun kanskje finne seg en kjæreste? Hvorfor er Tirill i ferd med å akseptere dette uttrykket om seg selv? Kan psykolog Peder Kjøs hjelpe henne med å finne et svar?

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Vil vise frem virkelig terapi

– Peder Kjøs, hvorfor denne podkasten?

– Terapirommet er et lukket rom, omgitt av myter og mystikk. Jeg synes det er vel verdt å åpne opp og avdramatisere, vise fram hvordan virkelig terapi foregår. Jeg har også stor tro på at vi reflekterer klokere og blir mer forståelsesfulle når vi setter oss inn i andre folks liv, og går dypere enn fordommer, klisjeer og tilvente forestillinger.

Anonymiserer tre av fire

Tre av deltakerne i podkasten er anonymisert. Alle navn som blir nevnt, er tatt vekk, eller erstattet med et pseudonym. Likevel vil de som kjenner klientene kunne gjenkjenne dem.

Er ikke dette å blottlegge og gjøre en som går i terapi, veldig sårbar?

– Jo, og derfor er det så modig å bidra slik de gjør! Jeg er veldig takknemlig for at deltakerne likevel velger å gi oss et innblikk i terapiprosessen.

Kan det på noen måte hjelpe noen av dine pasienter at hele Norge får tilgang til deres historie?

– Noen av deltakerne sier at de har savnet noen å kjenne seg igjen i. Det kan nok være godt for deltakerne å tenke på at de gir noe til andre ved å bidra, men hovedmotivasjonen deres er å få en mulighet til å jobbe med sine egne temaer, sier Peder Kjøs.

Episodene er delt inn i noe avkortede terapitimer, for at publikum skal få en dyptgripende forståelse av et annet menneskes prosess.

Serie 1: Evig single

Den første serien er på 11 episoder. «Evig single» Tirill er deprimert og har dårlig selvtillit. Hun er også på nippet til å akseptere at hun kommer til å leve resten av livet alene og anser seg som «evig singel».

Menneskene rundt henne begynner å etablere seg, men for henne står alt stille. Hun dater, men blir aldri forelsket i dem hun treffer, og de blir heller ikke forelsket i henne. Hva er grunnen til dette? Hva er det som ikke skjer?

– Hvorfor meldte du deg som deltaker til denne podkasten?

– Av to grunner: Jeg synes det er lite forståelse å hente i samfunnet når det kommer til det å være «evig singel». Det snakkes for lite om, og folk vet ikke hvor problematisk den kan være for dem som faktisk lever i den situasjonen.

Ville ikke lenger leve alene

I tillegg var hun nå kommet opp i en alder (35) hvor hun ikke lenger ville leve alene.

– Jeg trengte å finne ut hvorfor jeg har vært singel i 12 år. Jeg har ikke klart å finne ordentlige svar på det selv. På 12 år har jeg ikke fått følelser for noen, sier Tirill.

– Har terapien hjulpet?

– Ja! Jeg har fått de svarene jeg søkte etter. Nå vet jeg hvorfor det ble sånn som det ble, og det gjør ting mye lettere å bære. Jeg har lært å kjenne og forstå meg selv bedre, og som et resultat av det har jeg også begynt å like meg selv bedre. Nå kan jeg bruke tiden på å finne en jeg kan dele livet mitt med, istedenfor å gå rundt å lure, sier hun.

I januar 2017 søkte NRK om deltakere som ønsket terapi med psykolog Peder Kjøs, for å lage en podkast fra terapirommet.

En ny case vil bli publisert hver onsdag de neste tre ukene.

NRK Radio - Hos Peder- kommer snart fra NRK