Hopp til innhold

I dødens spor, sesong 2

Leo Ajkic er tilbake med et dypdykk i sjokkerende, norske drapssaker. I andre sesong av podkasten «I dødens spor» spør Leo: Hva får folk til å drepe?

Key art for sesong 2 av "I dødens spor" med Leo Ajkic. Leo Ajkic fotografert fra brystet og opp, i hvit skjorte med alvorlig ansiktsuttrykk.
Foto: Ole Kaland. Grafikk: Magnus Lunde Engen / NRK

Premiere: 19. september

I sesong 2 er jeg enda mer nysgjerrig på hvorfor folk dreper enn hvordan. Hva kunne vi som samfunn gjort annerledes og hva kan vi gjøre fremover for å unngå det? Denne gangen er det litt mer «krim i samfunnsfagstimen» over det, forteller programleder Leo Ajkic.

Ajkic møter etterforskere, rettspsykologer og drapsforskere i et forsøk på å bedre forstå de som har tatt liv. Hvilke motiver ligger bak? Hva får folk til å drepe? Og hva forteller dette om samfunnet vårt?

I løpet av åtte episoder vil lytteren introduseres for åtte overordnede temaer som settes i sammenheng med hver av de åtte drapssakene.

Episodebeskrivelse

Episode 1: Én av gjengen

En 22 år gammel gutt blir drept utenfor Prinsdal Grill en januarkveld 2021. Gjerningsmannen er en jevnaldrende som tilhører et småkriminelt miljø på Holmlia.

Hvordan blir unge mennesker dratt inn i gjengmiljøer, og hva får dem til å drepe? Hvordan blir samfunnet rundt påvirket, og hva kan vi gjøre for å forebygge gjengkriminalitet?

Episode 2: Kvinner som dreper

En eldre mann blir funnet død i sitt eget badekar i 2002, men blir ikke obdusert. 12 år senere blir en mann funnet død på et hotellrom i Kristiansand, og søkelyset rettes mot ekskjæresten og moren til hans to barn. Hun er også datter til mannen som ble funnet død i 2002.

Hvorfor er det færre kvinnelige mordere og hvordan skiller de seg fra de mannlige? Har rettsvesen og samfunn større sympati med kvinnelige mordere og kan det påvirke etterforskningen?

Episode 3: Haterne

En regntung augustdag sitter Johanne i senga si hjemme i Bærum. Plutselig braser broren hennes inn på rommet med en rifle. Han tar sin søsters liv før han drar videre til en moské i nærheten der han bryter seg inn for å drepe.

Hvordan blir unge, hvite menn ekstremister? Og hvordan jobber egentlig PST med radikalisering, overvåking og varslinger?

Episode 4: Barn som dreper

27. august 2015 tikket det inn to meldinger på 14 år gamle Alma Gabrielas telefon. «Kan møtes i dag» og «Må møtes alene» sto det. Alma Gabriela hadde hatt en pengekrangel med en jevnaldrende gutt og tre dager senere ble hun funnet død i Søgneelva.

Hva får barn til å drepe? Hvordan kan slikt skje og hvorfor ble det ikke fanget opp?

Episode 5: Psykiatri

Natt til søndag 5. august 2012 forsvant 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne på Østensjø i Oslo og én måned senere ble hun funnet død i et skogholt i nærheten av et verksted. En tiltale ble tatt ut mot en 28 år gammel mann, men var han tilregnelig eller ikke?

Hva får psykisk syke mennesker til å drepe og hvor syk må man være for å være utilregnelig?

Episode 6: Når politiet tar liv

Hele sju polititjenestemenn rykket ut til Ansgar Hotell i Oslo etter melding om bråk en oktoberdag i 2004. En mann, Robert Michael Aconcha Kohn, skal ha vært alvorlig syk og psykotisk. Politiet fikk ham inn i en politibil, antok at han var narkoman og bestemte seg for å kjøre ham til legevakta. Da de ankom, var Robert død. Han hadde ikke fått puste, og døde i løpet av bilturen.

Hvem var egentlig Robert og hva skjer når politiet er skyldig i dødsfall?

Episode 7: Seriemordere

Sykepleier Arnfinn Nesset ble ansatt som bestyrer på Orkdal Sjuke- og Aldersheim i 1976. Året etter begikk han sitt første drap da han injiserte Curacit i en 94 år gammel mann. Først i 1981 tilsto Nesset totalt 27 drap.

Drap er sjeldent i Norge, og seriemordere enda sjeldnere. Ifølge FBI er det til en hver tid 25-50 aktive seriemordere i USA. Hvorfor er det så mange der, og så få i Norden? Hvordan fungerer hodet til en seriemorder? Og hva er det som gjør at noen har trang til å drepe?

Episode 8: Dreping i krig

Drap er aldri greit i fredstid, men det er en akseptert del av krigføring. Hvordan er det å ta liv i krig? Hvordan forberedes soldatene på at det kan skje? Og hvordan blir livet etterpå?

Her fortelles historien til en Afghanistan-veteran som må leve med at han kanskje tok liv.