Informasjon fra NRK

Sånn er Norge – premiere (1:8)!

Norge kåres stadig til verdens beste land å bo i. Hva har vi gjort for å bli det? I «Sånn er Norge» kaster Harald Eia nytt lys over det forunderlige landet vårt.

Harald Eia i "Sånn er Norge"

HVORFOR ER DET SÅ VANSKELIG Å BLI VENNER MED NORDMENN? og hvorfor er nordmenn lykkeligere enn amerikanerne? Det er to av mange spørsmål Harald Eia vil gi oss svar på i sin nye serie «Sånn er Norge».

Foto: Torgeir Ferdinand Nygård/Feelgood / NRK

Nordmenn er blant verdens lykkeligste folk. FN kårer stadig Norge til verdens beste land å bo i, men de færreste i Norge tror at samfunnet utvikler seg til det bedre. De fleste tror det kommer til å bli verre fremover, og det har de trodd i over 20 år!

Før kunne pessimister sitte og breie seg uten å bli irettesatt. Den tiden er forbi. Tilbake på NRK, og væpnet til tennene med statistikk, skal Harald Eia faktasjekke alle festbremsene der ute.

I i serien «Sånn er Norge» skal han gi publikum ny innsikt om hvem vi er, hvorfor vi er blitt som vi er og hvorfor Norge er en av verdens mest vellykkede samfunn. Serien består av åtte episoder, hver på 15 minutter.

Overraskende svar

For Harald Eia var målet for serien å komme til bunns i spørsmål som hvorfor vi nordmenn er så rike og fornøyde, og hvorfor vi er så likestilte. Pluss en hel del andre mysterier som han selv lurte på. Svarene han fant var totalt nye og overraskende for ham.

– Jeg har gravd i ting som jeg selv har gått rundt og trodd om Norge, og jeg har sjekket ut standardsvarene om norsk kultur, som vi lirer av oss når folk spør. Stemmer det vi alltid svarer?

Serien skal, ifølge serieskaper, fortelle sannheten om «maskineriet Norge». Og den skal gi et større bilde og vise hvordan landet er bygget opp.

– Den kan gjerne sees på som en bruksanvisning om Norge, også for folk som kommer flyttende fra andre land, sier Harald Eia.

Premiere på NRK 1 den 29. januar 2020.