Hopp til innhold
Info fra NRK

Norske hjerter for Sør-Afrika

Uke 29 NRK2 onsdag 18. juli kl 21.20

I dag er det 100 år siden Nelson Mandela ble født. Hva var Norges rolle i den globale kampanjen for å frigjøre Mandela og gjøre slutt på apartheid i Sør-Afrika?

Norske hjerter for Sør-Afrika

Demonstrasjon mot apartheid i Sør-Afrika

Foto: Thought Leader Global

Med den verdensomspennende solidaritetsbevegelsen som ramme tar dokumentaren oss med på en reise som starter på Norges første misjonsmarker i Sør-Afrika, der mennesker som presten Trond Bakkevig i det skjulte bidro med økonomisk hjelp til flyktninger av apartheid-regimet; han festet penger til kroppen.

Norge satte flere spor etter seg i Sør-Afrika. Hvalindustrien og norske sjømenn la grunnlag for stiftelsen av det norske konsulatet i Cape Town. Konsulatet ble senere sett på som det norske hovedkvarteret i kampen mot apartheid.

I Norge vokste en sterk og dedikert grasrotbevegelse frem og oppfordret til kulturell og politisk handling mot Sør-Afrika.

Slike initiativ bidro til å sette avskaffelsen av apartheid-regimet i Sør-Afrika på dagsorden i det politiske Norge og oppfordret til å iverksette sanksjoner.

Nelson Mandela ble Sør-Afrikas første demokratisk valgte president. Dokumentaren inneholder refleksjoner fra ledende stemmer som Hilde Frafjord Johansen, Knut Vollebæk, Kjell Magne Bondevik og Trond Bakkevig selv. Vi møter også tidligere generalsekretær i Congress of South African Trade Unions, Jay Naidoo.

Dokumentaren tar også opp spørsmålene: Er en slik ubetinget solidaritet mulig i dag? Hvilken rolle kan solidaritetsbevegelser spille i vår tid?