Hopp til innhold

Norge Rundt: Fredsjubileum

UKE 19 NRK1 fredag 8.mai 19.30

Frigjøringsdagen 8. mai 1945 er tema for en times lang spesialepisode av Norge Rundt. Det blir historier om de som ventet, de som jublet, de som kom hjem og de som aldri glemmer den dype gleden over fred og frihet.

Norge Rundt: Fredsjubileum

Gleden over frigjøringen i 1945 førte folk over hele landet ut i gatene for å feire. I kveldens Norge Rundt forteller kjente nordmenn om sine personlige fredsminner.

Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek og Tim Wassmo/NRK

Programleder Per Vidar Raunholm tar utgangspunkt i Torgalmenningen og andre steder i Bergen som alle var viktige i mai-dagene i 1945, mens historiker Synne Corell fra Universitet i Oslo tar oss med rundt og forteller hva som skjedde både andre steder i landet og i Europa.

Venting, glede og tilbakekomster

I glade fredsdager i 1945 gikk folk i tog i byer og bygder. Fredsmarsjer var et utløp for gleden over friheten. I Rakkestad i Østfold blir en gruppe ungdommer i dag med på en fredsmarsj og får møte et tidsvitne fra distriktet.

– Man venner seg til alt, og slik var det med oss også. Både mindre mat og flere tyskere, forteller Arne Ragnar Grimsrud. Han var en av «gutta på skauen», og formidler hvordan fredsdagene var.

– Det var en frihetsfølelse av en annen verden. Da kunne vi gjøre hva vi ville og gå hvor vi ville, sier Grimsrud.

Norge Rundt i kveld handler om glede, jubel og fred, men også om maktskifte, ytringsfrihet og folks hverdag. Hva betyr ytringsfrihet for de som har måtte se seg over skuldrene i fem år? Hvordan griper en krig inn i enkeltpersoners liv?

Historiker Synne Corell tar også for seg hvordan venting preget nordmenn. De siste dagene før freden var det rykter, nerver og uvisshet. Hvordan var denne ventingen, og hva så de for seg da de håpet på fred? Hva var de redde for?

Corell ser også på hvordan prosessen var i Nord-Norge og hvordan fredsdagene ble opplevd der.

Eliva Antona Henriksen ble tvangsflyttet sammen med familien sin fra Finnmark, og opplevde fredsdagene og den første 17. mai i frihet som noe uforglemmelig.

I tiden rett etter frigjøringen kom mange tilbake til sine hjemsteder, med gatene fulle av jublende folk, mens andre kom mye senere, en og en, når jubelen hadde stilnet. Noen var barn som hadde vært hos slektninger i deler av krigen.

Tre gutter i Trondheim

Tre gutter feirer freden i Trondheim i mai 1945.

Foto: Schrøder/Trondheim Byarkiv

Tidsvitner forteller om sine opplevelser

Foruten tidsvitnene som vi møter rundt om i landet, medvirker politiker Thorvald Stoltenberg, skuespiller Henny Moan, skuespiller Toralv Maurstad, politiker Astrid Nøkleby Heiberg og politiker Inger Lise Skarstein som deler sine personlige barne og ungdomsminner fra mai-dagene i 1945.

– 8. mai, bare navnet, står for meg som symbol på glede. Vanvittig glede. Jeg tror ikke jeg har opplevd makan til glede bortsett fra da jeg fikk barn, forteller Thorvald Stoltenberg.

– Gleden stakk jo mye dypere på en måte og at livet skulle gå videre. Hva man skulle bruke livet på var jo spennende for meg, sier Toralv Maurstad.