NRK Meny
Normal

Naturligvis - Premiere!

Uke 13 NRK1 tirsdag 29. mars kl 19.45

Hva har høsting av delikatesser fra nærnaturen, dyrking i urbane bugnende kjøkkenhager, spennende husbyggeprosjekter for humler, bier, fugler og pinnsvin, og frisk elsykling til felles? Jo, de er alle eksempler på aktiviteter som er morsomme og samtidig bra for naturen vår, og de er alle med i NRKs nye TV-serie "Naturligvis".

Naturligvis

Hanne Cecilia Aass leder oss gjennom den nye serien 'Naturligvis'.

Foto: NRK

I løpet av fem episoder reiser programleder Hanne Cecilia Aass reise rundt i Norge for å treffe noen helt spesielle entusiaster. De har enten som jobb, hobby eller livsstil å leve litt mer på godfot med naturen enn nordmenn flest. De gjør det mye for å hjelpe vår skakkjørte klode, men aller mest gjør de det fordi de liker det.

Hanne lar seg inspirere og tester ut hjemme hos seg selv det hun lærer, hele tiden under mottoet: Jeg vil leve mer bærekraftig, men bare hvis det er gøy! Men vil hun klare det?

Første episode: Gratis gourmetmat rett rundt hjørnet

Fristende grønn granskuddpesto, supersunn skvallerkåltagliatelle og fløyelsmyk rognebladis, dette er ikke eksotiske retter hentet fra menyen til en eksklusiv restaurant, men deilige matopplevelser alle kan ha på sitt eget kjøkken med ingredienser hentet rett utenfor inngangsdøra. I første episode blir Hanne med to kokebokforfattere som begge er eksperter på sanking av kortreist, økologisk gourmetmat i naturen rett utenfor husveggen

Andre episode: Fra jord til bord

Kortreist mat er både trendy og bærekraftig, og den mest kortreiste blir den maten vi dyrker selv. Men hvordan lager man en kjøkkenhage når man verken har hage eller balkong og kanskje heller ikke jord? I andre episode treffer Hanne kjøkkenhageentusiaster som dyrker mat på uvanlige steder, og som også skaffer seg næringsrik kompostjord ved hjelp av en svært uvanlig ingrediens.

Tredje episoder: Husvert og hotelldirektør

I Norge er humler og villbier våre viktigste bestøvere av flere typer grønnsaker og de fleste frukt- og bærsortene vi har. Da er det dårlige nyheter at forskerne frykter at halvparten av alle humlene og villbiene i Europa vil forsvinne de neste hundre årene. I tredje episode treffer Hanne en pereson som er så opptatt av å hjelpe humlene at han til og med har dem boende inne hos seg selv. Hun får være med å bygge humlekasser for boligløse humledronninger og spesialtilpassede høyblokker og hoteller for villbiene.

Fjerde episode: Ugler i mosen og pinnsvin i pensjon

I Norge regnes nå 82 fuglearter og 24 pattedyrarter som utrydningstruede. Det betyr at vi kan risikere at de forsvinner helt fra Norge hvis vi ikke setter i gang spesielle tiltak. Heldigvis finnes det solskinnshistorier også, for i fjerde episode besøker Hanne et par i Trysil som ved hjelp 500 hekkekasser igjen har fått tilbake forskjellige typer rovfugler og ugler i skogen sin. Og i en tomannsbolig i Ski bor en dame som på det meste har hatt 75 hjelpeløse pinnsvinunger i pensjon.

Femte episode: Villmarkstur med gjenbruksutstyr

Gjennom hele serien bruker Hanne en elsykkel for å reise mellom besøkene sine. I femte episode får vi den spesielle historien om hvor denne sykkelen kommer fra. Hanne legger også ut på en skikkelig villmarkstur med sykkelen. Med seg på denne reisen har hun en person som bruker sin transport- og elsykkel til å frakte det meste … virkelig det meste … på tur over alt. Og så skal Hanne sammen med en gjenbruksentusiast og selverklært turidiot forsøke å finne alt hun trenger av klær og utstyr på Fretex til denne villmarksturen. Klarer hun det, vil hun i så fall spare mange tusen kroner på handelen.