Hopp til innhold

Naturfotografene (4:4)

Uke 47 NRK1 tirsdag 17. november kl 19.45

Et trompetstøt gjaller gjennom skogen, det er en lyd av villmark. Er det et gledesstøt eller et varselskrik? Det er i hvert fall mye lettere å høre ei trane enn å se den på hekkeplassen. Naturfotograf Anders Tveit forsøkte å filme tranehekking. Det har gått fryktelig galt flere ganger.

Ut i naturen: Naturfotografene

Anders Tveit er hovedperson i siste program i serien om noen av Norges beste naturfotografer.

Foto: AndersTveit4724Iveland.

Den høyreiste trana er overraskende vanskelig å få øye på. På hekkeplassen ute på myra er den nemlig både sky og godt kamuflert. Traneparet viil være alene, og ikke i store flokker, når de legger seg til for å ruge. De har flydd helt fra Spania eller fra nordlige deler av Afrika og lander her i nord på høyereliggende skogsmyrer når våren overtar for vinteren.

Traneparet bruker myra som en beskyttende vollgrav rundt reir og egg, og de lange spydliknende nebbene er livsfarlige våpen mot vågale eggtjuver. Men mennesker vet de ikke hvordan de skal beskytte seg mot, og de kan lett forlate både reir og egg dersom de blir forstyrret.

Dette vet naturfotograf Anders Tveit, og derfor var han veldig forsiktig da han skulle filme livet på tranemyra. I fire sesonger listet han seg inn og ut av myra i mørket og opplevde både glede og fortvilelse. Og det var så vidt ikke både fotografen og tranene ga opp.

Om Naturfotografene

I en serie på fire programmer presenterer Ut i naturen noen av Norges beste naturfotografer. Vi følger dem på jobb ut i naturen.