Naturfotografene (3:4)

Uke 46 NRK1 tirsdag 10. november kl 19.45

Leo sover dårlig natta før han skal ut i ørnekamuflasjen. Han er spent på om det kommer ørn, hvilken av ørnene som kommer, hvordan lyset blir og om han får enda bedre bilder og enda flottere opptak denne gangen.

Ut i naturen: Naturfotografene

Naturfotograf Leo Larsen

Foto: NRK

Det er tidlig morgen og mørkt når Leo Larsen tar oss med opp til sin hemmelige kamuflasjehytte på pynten av en høyde over tettstedet Moi. Her må det være mørkt når vi kommer og mørkt når vi går. Ørnene, som vi håper skal komme når det lysner, må nemlig ikke vite at vi er her. Derfor må vi belage oss på mange timer inne i hytta under presenning og granbar. Belønningen kommer gjennom lufta og lander i perfekt posisjon på den fotogene grove kvisten som Leo har satt opp noen meter utenfor kamuflasjehytta.

En god naturfotograf er som en god jeger. Du må tenke som det dyret du er ute etter. Det vil si at du må vite hvordan dyret lever. For eksempel hvor det er mest sannsynlig at det vil lete etter mat, hva den foretrekker slik at du kanskje kan lokke den til et spesielt sted, hvor den vil søke hvile og beskyttelse, og hvor og når den søker etter partner.

Leo kjenner naturen rundt Moi i Lund kommune i Rogaland godt, og har også etter hvert fått mye kunnskap om de som lever der. Derfor har han også en usedvanlig rikholdig samling av flotte dyreopptak som han nå viser på TV for første gang og forteller historien rundt. Ikke minst om hvordan han klarte å få næropptak av en vandrefalk-parring og deretter følge med familien gjennom sommeren.

Om Naturfotografene

I en serie på fire programmer presenterer Ut i naturen noen av Norges beste naturfotografer. Vi følger dem på jobb ut i naturen.