Hopp til innhold

Muitte mu - Husk meg, premiere! (1:6)

Uke 2 NRK1 lørdag 14. januar kl. 22.25

Seks lørdager fremover dykker seks kjente norske artister ned i samisk kulturarv. I løpet av tre dager skal de sammen med en mentor komponere og til slutt fremføre sin personlige joik for en utvalgt person som betyr noe spesielt for dem. Først ut er Elisabeth Andreassen som hyller sin ektemann Tor.

Husk meg - Muitte mu

Deltakerne i Muitte mu - Husk meg - mu: Fra venstre: Nosizwe Baqwa, Øystein Dolmen, Tuva Syvertsen, Margaret Berger, Elisabeth Andreassen og Grutle Kjellson.

Foto: Johan Mathis Gaup

Joik er den tradisjonelle samiske musikkformen og hører til blant Europas eldste folkemusikkformer. For å kunne joike må man beherske visse teknikker, og det er disse teknikkene de seks artistene må lære seg.

Mentorene er selv erfarne artister, og det skal vise seg å være en utfordring for dem å få sine ”elever" til å føle seg trygge på det de skal lære seg. Når artistene står foran sin utvalgte for å fremføre joiken sin, er vedkommende intetanende om hva som skal skje. Det er også annet publikum til stede.

Elisabeth Andreassen

Elisabeth Andreassen lager en joik til sin ektemann Tor for å beskrive hvor takknemlig hun er for all kjærlighet og støtte han har gitt henne gjennom 20 år. Sammen med sin personlige mentor Sara Marielle Gaup Beaska tar hun fatt på oppgaven, som viser seg å være meget vanskelig.

Elisabeth fremførte joiken for ektemannen bare tre uker før han døde brått, så det blir et ekstra sterkt tilbakeblikk i kveldens program.

Margaret Berger

Da en ung Margaret Berger stilte opp i musikkonkurransen Idol i 2004, skulle det vise seg at en av dommerne bak bordet ble både mentor og en kjær venn, nemlig Anneli Drecker. Margaret vil hylle Drecker med en joik og lærer at veien er lang og kronglete før den er ferdig. Men joikelærer Ánde Somby gir ikke opp jobben med å knekke koden.

Øystein Dolmen

Øystein Dolmen turnerte land og strand som den ene halvdelen i duoen Knutsen og Ludvigsen. Samtidig ventet datteren Maria på at pappa skulle komme hjem. Joiker Berit Alette Mienna hjelper Øystein til å vise sin farskjærlighet via joikens toner.

Nosizwe Baqwa

Nosizwe Baqwa velger å lage en joik til venninnen Sigrid, som hun har opplevd mye sammen med, både på godt og vondt. For å finne tilbake til det de en gang hadde sammen, får hun hjelp av joiker Johan Anders Bær.

Grutle Kjellson

Forskjellen mellom heavymusikk og joik kan virke stor, men vokalisten i Enslaved, Grutle Kjellson, tar utfordringen. Han møter sin joikelærer Maxida Märak for å lære hvordan han kan hedre sin sjelebroder Harald med en personlig joik.

Tuva Syvertsen

Tuva Syvertsen lærte mye om å takle forskjellige sjangere i Stjernekamp, derfor våget hun seg inn i joikens verden sammen med Frode Fjellheim. Hun velger å lage en joik til sin samboer Marie, og underveis lærer hun mer om Maries familie og herkomst enn hun tidligere hadde hørt om.