Ingrid Espelid Hovig er et av de kjæreste navnene fra norsk fjernsynshistorie og fylte nylig 90 år. I NRK-programmet Mitt liv forteller hun om hele sitt liv, fra barndom og oppvekst til karrieren som mat- og kostholdsopplyser og tv-kjendis.
Ingrid Espelid Hovig ble født på Askøy utenfor Bergen i 1924 og utdannet seg på Statens lærerinneskole i husstell på Stabekk i Bærum.
Hun jobbet deretter med kurs- og demonstrasjonsvirksomhet landet rundt, og særlig med kampanjer for å få folk til å spise mer fisk og mat fra havet.
Til NRK kom hun allerede mens kanalen drev med prøvesendinger på slutten av 1950-tallet. Hun stod etter hvert bak Fjernsynskjøkkenet, som var et av de mest populære programmene i år etter år.
«Så har me juksa litt»
Ingrid Espelid Hovig hadde tv-tekke og stor utstråling og med sin faste replikk «så har me juksa litt» sjarmerte hun hele Norge og ble et tv-ikon.
Med sine programmer har hun hatt en stor og varig innflytelse på norsk kosthold. Hun stod for en blanding mellom tradisjon og innovasjon med vekt på gode råvarer og sunn mat, men også på nye og spennende retter og impulser.
Ingrid Espelid Hovig er også kjent for en serie bestselgende kokebøker og har mottatt en rekke priser i inn- og utland for sitt arbeid for å spre kunnskap om mat og ernæring.
I Mitt liv forteller hun også om sitt til tider dramatiske privatliv og om tunge tap av både bror, søster og ektemann, opplevelser som har preget henne sterkt.
Om serien
Mitt liv er en serie lengre intervju med ruvende nordmenn som har satt preg på norsk etterkrigshistorie.