Mesternes mester (2:10)

Uke 1 NRK1 søndag 10. januar kl 19.55

Det er klart for første natt-test. Ti deltakere blir til ni etter kveldens utfordringer. Nå er temaet mental styrke, og gruppen får testet både hukommelse, reaksjonsevne, høydeskrekk og evne til å beregne nøyaktig. Alt skjer under press. Den som har lavest poengsum sammenlagt etter de to første programmene, blir den første som må ut i natt-testen. Men nytt av året er at den den som blir valgt ut til duell i natt-testen, får velge hvilken disiplin det skal konkurreres i: Balanse eller reaksjon.

Mesternes mester

F.v: Roy Johansen, Andreas Håtveit, Anette Sagen, Vibeke Skofterud, Ragnhild Gulbrandsen.

Den første konkurransen er ”trapper i Menton”. Her må deltakerne telle og huske antall trappetrinn, flagg og steiner som er fordelt utover trappene i gamlebyen i den franske byen Menton. Den som klarer regnestykket først, vinner konkurransen. Her gjelder det å holde hodet kaldt selv om sola varmer og man blir psyket ut av stressede konkurrenter. Deltakerne har 45 minutter på seg til å løse regnestykket.

I den andre konkurransen, "frem, stille, bak”, får deltakerne testet sin reaksjonsevne. Her skal de reagere på lyssignaler som gir tegn om å ta et steg frem, legge seg ned, stå stille, eller ta et steg bak.

Mesternes mester (2:10)

Thor Hushovd på stram line over et juv.

I den siste konkurransen før natt-testen, ”linedans”, er det viktig å beholde roen og balansen. Deltakerne skal balansere på line over et juv, den den som kommer seg raskest frem og tilbake på linen over vannet, vinner ”linedans.” Man har 10 minutter på å gjennomføre konkurransen. Ramler man i vannet må man starte helt på nytt, men har man ikke kommet seg over innen 10 minutter får man null poeng.

Etter til sammen 6 øvelser er det den deltakeren som har færrest poeng sammenlagt som må velge med seg førstemann til å være med i natt test. Men i år tar natt-testen en ny vri når den som velges ut til å duellere, får velge hva det skal konkurreres i - balanse eller reaksjon.

Årets mestere:

Thor Hushovd (37) Syklist fra Grimstad

Meritter: VM: 1 gull, samt 1 gull i junior-VM. Tour de France: Grønn trøye to ganger i '05 og '09, 12 etappeseiere og 10 etapper med gul ledertrøye. Giro d'Italia: 1 etappeseier. NM: 6 gull. Spania rundt: 3 etappeseiere, 3 etapper med gul ledertrøye samt grønn poengtrøye i '06.

Andreas Håtveit (29) Skikjører, twin tip fra Sunndal

Meritter: X-games: 1 gull, 1 sølv, og 4 bronse. Førsteplassplass og tre tredjeplasser i King of style, en førsteplass og 3 andreplasser i Dew Tour Slopestyle. World of skiing invitational: 1 gull. Paul Mitchell Freeski Tour: 1 gull, 1 bronse. US Open: 2 bronse. OL-deltakelse: Fjerdeplass i OL I Sotsji.

Jan Åge Fjørtoft (48) Fotballspiller fra Gursken

Meritter: VM: Sluttspill landslaget '94. Landslaget 1986-1996: 71 kamper, 20 mål. Klubber: HamKam, Lillestrøm, Rapid Wien, Swindon, Middlesborough, Sheffield United, Barnsley, Eintracht Frankfurt, Stabæk. Toppscorer i eliteserien '88, seriemester Lillestrøm '89, årets spiller Østerriksk Bundesliga '89, semifinalist ligacupen med Swindon '94/'95, førstedivisjonsmester i Middlesborough '94/'95, tre sesonger i Premier League, tre sesonger i tysk Bundesliga, fire sesonger i østerriksk Bundesliga. 307 mål på 620 kamper.

Roy "Tåka" Johansen (55) Ishockeyspiller fra Oslo

Meritter: Landslaget 1984-1994: 61 kamper, 8 mål. Deltatt i 3 OL som spiller og i to A-VM.

NM: 6 gull med Vålerenga og 7 seriegull med samme lag. 1 NM-gull og 1 seriegull med Sparta Warriors. Trenerkarriere: '97-'01 Vålerenga ishockey. 2001-d.d.: Trener for landslaget. 3 kvartfinaler i A-VM med landslaget for første gang noensinne under Roy, en historisk prestasjon. NM: 3 gull. Seriemester: Tre titler med Vålerenga. Klubber: Vålerenga ishockey, Sportsklubben Djerv, Sparta Warriors.

Siri Eftedal Seland (49) Håndballspiller fra Skien

Meritter: OL: 1 sølv med landslaget '92. VM: 1 bronse med landslaget '93. EM: 1 bronse med landslaget '94. Landslaget: 110 kamper og 258 mål. Gjerpen IF: Seriemester to år, sølv i Europacupen 1996. Ble kåret til skytterdronning to sesonger og var kaptein på laget i 7 sesonger. Kåret til årets spiller i 1988.

Anette Sagen (30) Skihopper fra Mosjøen

Meritter: VM: 1 bronse. NM: 15 gull, 1 sølv, 1 bronse. Totalseiere i kontinentalcup sammenlagt: 5. Enkeltseiere i kontinentalcup: 44. Verdenscup: 2. FIS-cup: 11 gull. Holmenkollenmedaljen 2015.

Vibeke Skofterud (35) Langrennsløper fra Askim

Meritter: OL: 1 Gull. VM: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse. Verdenscup: 18 gull, 10 sølv 9 bronse. NM: 1 gull, 1 sølv, 4 bronse.

Ragnhild Gulbrandsen (38) Fotballspiller fra Narvik

Meritter: OL: 1 Gull. VM: deltok '99, '07. EM: '97 og '01. 80 landskamper, 30 mål. Tre seriemesterskap og fire cupmesterskap med Trondheims-Ørn. Var toppscorer i toppserien i 1997, 200 og 2001. Har totalt 254 mål på 190 kamper for Trondheims-Ørn. Har også spilt for Ranheim, Boston og Asker.

Anne Jahren (52) Langrennsløper fra Bærum

Meritter: OL: 1 gull, 1 sølv, 1 bronse. VM: 1 gull, 2 sølv, 1 bronse. Tredjeplass i verdenscupen '83/84 og 2 gull. NM: 5 gull. Vant Birkebeinerrennet i 1992 og står som nummer 13 på adelskalenderen til NM.

Det blir en brå start for årets deltagere som må hoppe rett i havet da de ankommer rivieraen. Allerede fra første startskudd får deltakerne kjenne på sin egen og konkurrentenes fysiske form. Årets første tema er UTHOLDENHET. I den første konkurransen er det ”jerngrep”, en klassiker mange av deltagerne har gruet seg til. Den som henger lengst over vannet og har det beste grepet vinner øvelsen.

Den andre konkurransen er en nykommer i Mesternes Mester. ”Vanneliminering. ”

De 10 deltagerne må løpe og svømme ut til et punkt i vannet for så og komme seg raskt tilbake til mållinjen. Den siste i hver runde ryker ut, helt til den som går først over mål i siste runde vinner ”vanneliminering”.

Den tredje konkurransen er klassikeren ”90 grader,” hvor deltagerne må stå i 90 grader og trosse melkesyre og smerter helt til de ikke makter mer. En konkurranse alle deltagerne gruer seg til fordi de vet den gjør så innmari vondt.

Det er ingen natt-test i program 1, men deltagerne tar med seg poengene fra program 1 videre inn i program 2.

Om programserien

Dette er den syvende runden av Mesternes Mester. Ti tidligere toppidrettsutøvere drar sammen til et varmt sted for å konkurrere mot hverandre og bli bedre kjent med menneskene bak de imponerende idrettsprestasjonene. I hvert program skal deltakerne gjennom tre krevende øvelser som vil sette alle deres evner på prøve- det være seg fysisk eller mentalt. Etter de tre konkurransene må den deltakeren som ligger nederst på poenglista sammenlagt velge ut en av de andre som motstander til ”natt-testen”. Dette er en vinn eller forsvinn-konkurranse som avgjør hvem som får være med videre. Etter ti programmer får vi vite hvem som blir kåret til den syvende vinneren av Mesternes Mester.

De seks tidligere sesongene av Mesternes Mester som ble sendt vinter/vår 2009, 2010, 2011, 2012, 2014 og 2015 har vært store seersuksesser. Sesong 5 av Mesternes Mester vant også Gullruten i 2014 for beste reality/konkurranse. Finalen av sesong 6 av Mesternes Mester satte ny seerrekord med hele 1.205.000 seere.