Messias (1:4) Premiere!

Uke 34 NRK1 tirsdag 22. august kl 22.15

Vi følger den internasjonalt anerkjente fotografen Jonas Bendiksen rundt i verden, for å møte mennesker som mener de er Guds sønn.

Fotograf Jonas Bendiksen i møte med Vissarion i Sibir.

I Sibir møter Bendiksen den tidligere trafikkpolitimannen som nå kaller seg Vassarion.

Foto: Erling Zahl Urke / NRK

For å lage boken "Det siste testamentet" begynte Jonas Bendiksen for flere år siden å fotografere mennesker som hevdet å være den tilbakevendte Messias. Han ønsket å fortelle en historie med bilder, der han lever seg inn i tanken på at hver og en av dem han møter virkelig er den tilbakevendte Messias.

Jakten på Jesus bringer Jonas fra Tokyos neonjungel til Sibirs frosne ødemark. Fra den glohete landsbygda i Sør-Afrika til en 69-år gammel mann i Brasil med kjortel og tornekrone.

Sør-Afrika

I første episode blir vi med Jonas til Sør-Afrika. Har Jesus kommet tilbake i skikkelsen av en tidligere smykkeselger? En liten menighet på den sør-afrikanske landsbygda er overbeviste om det. Nå har Jonas blitt invitert til Jesus sitt bryllup, et bryllup som forventes å sette i gang endetiden på jorda.

Japan

Mitsuo Matayoshi er en japansk politiker som hevder han er Jesus. Han vil innføre Guds rike gjennom demokratiske prosesser og jobber derfor hardt for å bli valgt inn i parlamentet. Jonas drar for å dekke valgkampen, men får ingen lett jobb.

Russland

For snart tretti år siden fikk trafikkpolitimannen Sergei Torop åpenbaringen om at han var reinkarnasjonen av Jesus. Nå kalles han Vissarion, og lever sammen med 6000 følgere dypt inne i Sibirs ødemark. Jonas har vært der to ganger tidligere, men ikke fått lov til å møte Jesus fra Sibir. Nå gjør han et siste forsøk på å få audiens hos den mystiske og tilbaketrukne Messias-skikkelsen.

Brasil

Som ung skapte INRI Cristo overskrifter i Brasil, da han stormet en katolsk kirke og knuste et krusifiks for å vise at han var den reinkarnerte Jesus. Han ble hentet av politiet og satt i fengsel, men har aldri selv vært i tvil om at han er Messias. Nå lever han på en privat eiendom utenfor Brasilia, omgitt av kvinnelige disipler som har viet livet sitt til ham og som bruker musikkvideoer i kampen for å vinne mennesker til troen.

Dokumentarserien er i fire deler.