NRK Meny
Normal

Massakren som rystet Sør-Afrika

Uke 23 NRK2 tirsdag 3. juni kl. 21:30

I august 2012 gikk gruvearbeidere i en av Sør-Afrikas største platinagruver til streik for bedre lønninger. Resultatet ble landets første massakre siden kolonitiden.

Massakren som rystet Sør-Afrika

Fattige gruvearbeidere gikk til streik i Sør-Afrika i 2012, for å kjempe for høyere lønninger. Resultatet ble et blodig sammenstøt mellom politi og de streikende.

Foto: Uhuru productions

Seks dager inn i streiken valgte politiet i landet å bruke skarp ammunisjon da de slo ned mot de streikende. 34 gruvearbeidere ble drept, og mange skadet. Politiet står fast ved at de handlet i nødverge.

Arbeidernes historie

I denne dokumentaren fortelles historien fra gruvearbeidernes synspunkt, med vekt på streikelederne Mambush, Tholakele og Mzoxolo. Programmet tar for seg streiken fra dag én, og følger ukens utvikling som en tikkende bombe, der fokuset er den isolerte kampen som utkjempes av en gruppe underbetalte arbeidere.

Massakren som rystet Sør-Afrika

Massakren mot streikende gruvearbeidere førte til massiv uro og en destruktiv voldsspiral i Sør-Afrika i august 2012.

Foto: Uhuru productions

Motstanderne deres er gruveselskapet Lonmin, myndighetene, og deres allierte i National Union of Mineworkers. Resultatet av streiken ble sammensvergelser på toppnivå, og en brutal voldsspiral med store ødeleggelser.