Hopp til innhold
Info fra NRK

Margrete den første

Året er 1402. Margrete har samlet Danmark, Norge og Sverige til ett rike. Men unionen er omringet av fiender og konspirasjoner truer Europas sterke kvinne.

Margrete den første, som spilles av Trine Dyrholm, foran to menn, den ene hevder å være Kong Oluf, den andre er Margretes adoptivsønn  Kong Erik (Morten Hee Andersen)

Margrete den første (Trine Dyrholm) utsettes for konspirasjoner som truer Kalmarunionen. Den fremmede som kommer til slottet spilles av Jakob Oftebro, mens Morten Hee Andersen er Kong Erik.

Foto: SF Studios

Dramaserien tar utgangspunkt i virkelige hendelser, og forteller om dronningen som forente Danmark, Norge og Sverige i Kalmarunionen.

Dramaet "Margrete den første" har tidligere vært vist som film. Den fikk da svært gode kritikker, blant andre trillet Filmpolitiet en femmer. Spesielt ble hovedrolleinnhaver Trine Dyrholm hyllet for sin innsats.

Nå er filmen gjort om til en tre episoders tv-serie som sendes på NRK1 og i NRK TV fra 2. juli.

Margrete den første rir på hest med to menn ridende bak henne. De rir ved sjøen.

Trine Dyrholm har fått strålende kritikker for rollen som kvinnene som samlet Norge, Sverige og Danmark til ett rike.

Foto: SF Studios

Skjulte allianser truer unionen

Norge, Sverige og Danmark har kriget med hverandre i flere hundre år, men nå har Margrete den første samlet landene i en union. Hun styrer den gjennom sin adoptivsønn, kong Erik.

Maktbalansen i Europa er i endring, og langt fra alle er glade for unionen mellom de tre land. Margrete planlegger derfor et ekteskap mellom Erik og den engelske prinsessen Philippa. En allianse med England vil kunne styrke Kalmarunionen og sikre den mot angrep.

Men en fremmed dukker opp, og en konspirasjon er på vei, noe som setter Margrete i et umulig dilemma, og kan koste henne alt. Kan skjulte allianser og skitne triks sette Europas sterke kvinne ut av spill?

Margrete den første med en rovfulg på hånden.

Dronningen får et stort dilemma som kan true hele unionen.

Foto: Dušan Martinček / Sf Studios

Stjernegalleri med Jakob Oftebro og Simon J. Berger

I dramaserien har regissør Charlotte Sieling samlet et skuespillerensemble med kjente skuespillere fra Skandinavia. Trine Dyrholm spiller den altoverskyggende hovedrollen som Margrete, mens Jakob Oftebro er den fremmede mannen som kommer til Kalmar slott.

Andre skuespillere er blant andre Morten Hee Andersen, som spiller Kong Erik, Søren Malling, Simon J. Berger fra Exit, Bjørn Floberg og Magnus Krepper.

To menn, som spilles av Bjørn Floberg og Jakob Oftebro, står inne i en bygning.

Bjørn Floberg og Jakob Oftebro er begge med i det danske dramaet.

Foto: Dušan Martinček / SF Studios

– En imponerende kvinne

Charlotte Sieling sier i en pressemelding i forbindelse med filmpremieren, at Margrete var en imponerende kvinne, som hun gjerne vil fortelle om.

– Margrete den første» er et moderne portrett av en kvinne hvis utfordringer, til tross for over 600 års avstand i tid, ikke er så forskjellige fra de kvinner sliter med i dag. Karriere, familie, morskap. Filmen viser prisen Margrete måtte betale for å være en uforlignelig statskvinne, sier regissøren.

Serien har premiere på NRK 2. juli, på NRK1 kl. 20.35 og i NRK TV.