Lives oppdragelsesreise

NRK TV fra 10. mars: Klimavennlige barnevogner, økologiske posegrøter og smokker uten e-stoffer: Er det for innviklet å være en god forelder i 2021? Programleder Live Nelvik tar deg med på Lives oppdragelsesreise.

Lives oppdagelsesreise

Lives oppdragelsesreise: En ferd til åttitallet og tilbake.

Foto: NRK

Premiere onsdag 10. mars kl. 20.00 på NRK1 og i NRK TV kl. 06:00.

Programleder Live Nelvik vokste opp på åttitallet, tiåret da pølser var ja-mat, knebeskyttere var bare noe ekstremsportuttøvere brukte og ungene lekte på bilveien, uten smartklokker med GPS-tracker til mammas mobiltelefon.

Skaper influencere, ukeblader og psykologer unødvendige spørsmål og skyhøye forventninger for usikre og søvnløse foreldre? Er mesteparten av problemene og utfordringene rundt oppvekstvilkår egentlig bare skapt av samfunnet og foreldrene selv?

Det er blant problemstillingene Nelvik skal bryne seg på i Lives oppdragelsesreise.

For høye krav til oss selv

Ja, fremskritt innen teknologi og digital utvikling kan gjøre en oppvekst anno 2021 trygg og skånsom, men har medaljen en bakside? Ja, uheldig påvirkning, blant annet, mener Nelvik.

— Vi er den første generasjonen foreldre som vokser opp, ikke bare med barn PÅ skjerm, men også med en skjerm selv. Sånn sett er informasjonsflyten konstant, enten det er folk som vil fortelle deg hvordan du best mulig oppdrar barnet ditt, eller du sammenligner deg med andre foreldre på instagram, sier Live Nelvik.

— Konsekvensen er at vi stiller MYE høyere krav til oss selv. Kanskje litt for høye.

Lærerikt dypdykk

Nelvik tar i løpet av serien et dypdykk inn i seg selv, og gikk til sine nærmeste for å få den nakne sannhet. Det er hun glad for nå.

— Jeg åpner for den ekspertisen 2021 har å by på, uten at jeg mister min elsk for 80-tallets oppvekstfilosofi. Jeg gikk til noen av dem som kjenner meg best og ba om mine mest negative sider som mor. Og det fikk jeg, sier Nelvik, og understreker samtidig:

— Det finnes positive sider også altså, men syntes det var mer spennende å dykke ned i dritten. Det burde flere gjøre. Det var lærerikt.

Et skråblikk på seg selv

Om hva seerne kan forvente seg av Lives oppdragelsesreise, har Nelvik en klar oppfordring:

— Jeg håper det setter i gang noen tanker hos seeren, og at man i større grad tør å navigere etter hva man selv føler er riktig, framfor at man gjør noe fordi man er redd for ikke å være god nok, sier Nelvik, og avslutter:

— Vi er tvert i mot nesten litt for bra.