Informasjon fra NRK

Line fikser maten – premiere!

Våre matvaner er én av årsakene til at kloden lider. Nå er det på høy tid å se på nye løsninger. Dokumentarserien “Line fikser maten” viser hva våre matvaner og produksjonsmetoder gjør med planeten.

Line Elvsåshagen

Line Elvsåshagen ser nærmere på hva vi spiser og hvordan det påvirker jorda vår.

Foto: Angelica Hovland /NRK

Hva skal vi spise for å ta vare på fremtiden vår? Klarer vi å endre oss før det er for sent?

Programleder Line Elvsåshagen ser på hvorfor vi spiser som vi gjør, og hvordan vi bør gjøre det i framtiden med tanke på klima, etikk og dyrevelferd. Dokumentaren har premiere på NRK TV 28. januar.

Line Elvsåshagen

Line besøker et oppdrettsanlegg for laks.

Foto: Angelica Hovland /NRK

Respekt for maten og naturen

– Vi mennesker spiser mat tre eller fire ganger om dagen. Det betyr at vi kan bidra til å redde verden flere ganger om dagen – hver gang vi putter noe i munnen. Matproduksjon er den tredje største grunnen til klimaendringene, og vi må benytte sjansen vi har til å gjøre noe positivt. Det skylder vi alle de menneskene og dyrene som skal bo på kloden i fremtiden, sier Line.

Dokumentaren er laget for å vise hvordan mat og klima henger sammen, og retter seg mot dem som endring er viktigst for, de som skal overta: de unge.

– Det er deres rett å overta en planet der det fortsatt er mulig å produsere mat. Gjennom de siste tiårene har vi tatt naturen for gitt, og vi ønsker å bidra til en ny respekt for den sårbare naturen vår, og til maten vi lager og spiser hver dag, forteller programlederen.

Line fikser maten

Line med en "lokkeku" (fantom) som brukes ved sæduttak fra okse.

Foto: Maria Olivia Rivedal/NRK

Må endre matvaner

FNs klimapanel har sagt at vi må endre matvanene våre. Dette for at fremtidige generasjoner skal få overta en klode hvor det er mulig å dyrke mat på en måte som er både etisk forsvarlig, som metter alle og er bærekraftig. I serien snakker Line med forskere, ungdommer, de som produserer mat og de som forsøker å finne nye måter å gjøre det på.

– Vi ønsker å vise vanlig matproduksjon i Norge og hvordan det påvirker kloden vi bor på, og dyra vi deler den med. Vi vil gi et bilde av hva som er tingenes tilstand og hvordan mat og klima henger sammen, forteller Line.

Serien tar for seg noen av våre største matgrupper gjennom fem episoder; storfe, grønnsaker, fisk og korn. Siste episode handler om håpet for fremtiden: Hvordan vi kan klare å endre oss.

Line fikser maten

Larver på pizza? Line tester ny mat som vi kanskje bør spise i fremtiden.

Foto: Angelica Hovland /NRK

Bekymret og håpefull

Line forteller at hun har fått ny kunnskap og nye erfaringer, og har hatt en alvorlig og til tider skremmende reise i arbeidet med serien. Hun har følt på fortvilelse, sinne og frykt, men heldigvis også på glede og håp.

– Det har vært en berg- og dalbane der jeg har gått fra troen på fremtiden til å føle at alt er håpløst. Nå som jeg har skjønt at løsninger finnes, og at det hver dag jobber folk som vil gjøre noe positivt for fremtiden, tror og håper jeg at vi skal løse dette. Mennesket har endret seg gjennom alle tider og stadig måttet tilpasse oss nye tilværelser. Så med litt godvilje, klarer vi dette også, avslutter Line.

“Line fikser maten” har premiere i NRK TV 28. januar og sendes også på NRK1 senere i vår.

Line Elvsåshagen

Hvordan og hvilke grønnsaker bør vi dyrke i Norge? Og hvilke muligheter har vi i fremtiden, spør Line i dokumentarserien.

Foto: Angelica Hovland/NRK P3

Episode 1 Kjøtt

De to siste årene har vi slaktet like mange dyr som det noen gang har eksistert mennesker på kloden. Line følger oksens liv fra sæd til slakting. Kan vi forsvare å spise rødt kjøtt når vi vet at det er en klimaversting? Eller må vi alle bli vegetarianere?

Episode 2 Grønnsaker

For å ta vare på planeten mener verdens forskere at vi må spise mer grønnsaker. Line undersøker om det i det hele tatt er realistisk å få til. Er vi klare for en grønn snuoperasjon? Gidder vi å endre matvanene våre, når det er så behagelig å fortsette som før?

Episode 3 Fisk

Vårt behov for fisk har gjort oss til bulldosere i et hav som er ved bristepunktet. Line blir med på leting etter fisk i havet. Hvor har den blitt av? Hvordan vil det gå hvis vi ikke klarer å stanse overfiske og global oppvarming? Og hvilket ansvar har vi for at fisken har et godt liv?

Episode 4 Korn

Er det noe vi nordmenn elsker, så er det brødskiva. Men klimakrisen er nådeløs, og kornet sliter. Line prøver å finne ut av om brødskiva har en fremtid. Klarer vi å redde kornet før ekstremværet tar det? Eller er det allerede for sent?

Episode 5 Fremtiden

FN har slått alarm. Klokka tikker. Vi må endre måten vi produserer mat på, for å ta vare på planeten og en stadig økende befolkning. Line leter etter håp og nye løsninger. Hva skal vi spise i fremtiden?