Informasjon fra NRK

Liberty (1:5)

UKE 15 NRK1 mandag 9. april kl. 21.20

Denne danske dramaserien er både et humoristisk og brutalt portrett av vestlige bistandsarbeidere, hvis idealisme og demokratiske verdier kolliderer med kulturelle forskjeller og lokal motstand.

Liberty

Niels (t.v.), spilt av Carsten Bjørnlund og Christian, spilt av Anton Hjejle.

Foto: DR

«Liberty» foregår i Tanzania på slutten av 80-tallet, hvor to skandinaviske ektepar jobber som bistandsarbeidere. Det ene ekteparet, som er fra Danmark, Niels og Kirsten Knudsen har nettopp kommet til landet med sønnen Christian og deres nyfødte datter, Annemette.

De blir kjent med det andre ekteparet, dansk-svenske Jonas og Katrina Larsson, som har bodd i Tanzania i en årrekke.

De har et oppriktig ønske om å hjelpe andre, men begge parene opplever hvor vanskelig det kan være å tre ut av én kultur og inn i en annen.

Marcus, en ung afrikaner, hjelper familien Larsson, og til gjengjeld får han tak over hodet og mat. Han blir fort god venn med nyankomne Christian, til tross for at de er temmelig forskjellige. Christian er en rotløs, ung mann som søker innpass i sitt nye hjemland. Marcus på sin side er en driftig gutt med et stort ønske, nemlig en fremtid i Skandinavia.

Liberty

Til tross for de vokses hykleri oppstår et nært vennskap mellom Marcus (Charlie Karumi) og Christian (Anton Hjejle).

Foto: DR

«Liberty» er basert på en roman av Jakob Ejersbo med samme tittel. Romanen forteller historien fra to unge menns synsvinkel, mens serien fokuserer like mye på de voksnes forhold, personlige kamper og økonomiske svik. DRs dramaserie sendes i tiåret for Ejersbos død, og er en hyllest til hans verk.