Hopp til innhold
Info fra NRK

Leo Ajkic med ny dokumentarserie om asylbarna i Norge: «Uønsket»

Mange har det siste året fulgt med på Mustafa Hasans kamp for å få endelig opphold i Norge. Han og mange andre asylbarn føler seg norske etter lang tid i landet, men likevel kan de bli kastet ut. Hvorfor kan de ikke bare få bli?

Programleder Leo Ajkic og Mustafa Hasan fra dokumentarserien «Uønsket».

Mustafa Hasan har nå blitt 19 år, men er et av mange lengeværende asylbarn som risikerer å bli kastet ut av landet selv etter mange år i Norge. Leo Ajkic følger Mustafa gjennom året mens han venter på en avgjørelse.

Foto: Hanna Johre / NRK

I serien «Uønsket» ser programleder Leo Ajkic på den vanskelige situasjonen til asylbarn som har bodd lenge i Norge, men som likevel står i fare for å måtte forlate landet.

Mustafa Hasan kom til Norge som seksåring og har vært her i 13 år. Leo Ajkic følger ham gjennom rettssak og russetid, musikkvideoinnspillinger og en hverdag uten rettigheter i samfunnet.

I sin jakt etter svar på hvorfor Mustafa risikerer å reise fra landet, får Leo et unikt innblikk i norsk asylpolitikk. Han møter politikere som tar avgjørelser, og de som gjennomfører dem. Han møter en familie med barn i barneskolen og barnehage, som venter på utkastelse. Han får også være med når politiet pågriper en mor og hennes to barn som må ut av landet.

Episode 1: Ikke barnas feil

Mange asylbarn må reise ut av landet fordi foreldrene deres har gitt uriktige opplysninger til norske myndigheter. I første episode prøver Leo å forstå hvorfor det er viktig å snakke sant og hvorfor konsekvensene av løgn blir så store. Og hvorfor må barna lide for foreldrenes feil?

Leo blir med Mustafa på starten av russefeiringa. Hvordan føles det for 18-åringen å feire når han ikke får lov til å tjene egne penger til russebuss?

Mustafa Hasan på russebuss i dokumentarserien «Uønsket».

Høy stemning på russebussen, men mens barndomskameratene kan planlegge livet framover, er Mustafas framtid i Norge høyst usikker.

Foto: NRK

Episode 2: Politiet kommer

Tidlig på morgenen kommer politiet og pågriper familier som nekter å dra. Det kan virke hensynsløst, og i andre episode forsøker Leo å forstå hvorfor politiet gjør som de gjør, og hvordan de tar hensyn til barna.

Mustafa husker godt hvordan det var da politiet kom for å hente familien hans, og i Tønsberg sitter en familie og venter på at politiet skal komme.

Programleder Leo Ajkic med asylbarn Mustafa Hasan i dokumentarserien «Uønsket».

Mustafa husker hvordan det opplevdes å være redd for at politiet kunne hente familien når som helst.

Foto: NRK

Episode 3: Rettssaken

Mens vennene feirer at skolen er ferdig, starter Mustafas rettssak mot staten. Kan han likevel få bli i Norge? Mange har prøvd å gå rettens vei for å få bli, men ikke alle lykkes.

I Jordan sitter Neda (20) med rogalandsdialekt og hjemlengsel. Hun bodde mange år i Norge, gikk til rettssak, men måtte likevel reise ut.

Mustafa har mye å tape, og staten er en kompromissløs motstander i retten. Loven kan ikke ta hensyn til at Mustafa har støttegrupper og mye sympati. Leo er med når Mustafa og advokaten kjemper i retten, og når Mustafa føler han mister seg selv.

Mustafa Hasan under rettsaken i dokumentarserien «Uønsket».

Mustafa går til rettssak mot staten i håp om at saken blir omgjort.

Foto: NRK

Episode 4: Hva nå?

Leo reiser til Jordan for å finne ut hva som venter Mustafa hvis han blir sendt ut.

Hvordan er det å leve i et land man ikke kjenner? Det vet Neda alt om. For ni år siden fikk hun mye oppmerksomhet i media her hjemme. «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg», sa hun til Dagsrevyen. Nå bor hun med familien i en flyktningleir og lurer på om det hadde vært best om de aldri dro til Norge.

Hjemme i Norge venter Mustafa på dommen og en endelig avgjørelse fra Utlendingsnemnda.

Tidligere asylbarn Neda i Jordan og Leo Ajkic i dokumentarserien «Uønsket».

Neda og familien fikk avslag på asylsøknaden etter mange år i Norge. Leo møter henne i flyktningleiren der de nå bor.

Foto: NRK

Premiere i NRK TV tirsdag 1. februar og på NRK1 onsdag 2. februar kl. 20.00.