Latterlig smart. Premiere!

Uke 45 NRK1 onsdag 7. november kl 19.45

Er det mulig å sette seg inn i et forskningsfelt på bare fem dager? I hver episode av «Latterlig smart» møter vi en ny standup-komiker som skal gjøre nettopp dette. Serien starter med Siri Kristiansen og avsluttes med Anne-Kat. Hærland.

Latterlig smart S01E01 Siri Kristiansen

Siri Kristiansen er første standup-komiker vi får møte i Latterlig smart".

Foto: NRK

Standup-komikerne skal også i løpet av den korte tiden lage et standup-show om forskningen de skal sette seg inn i.

Standup-komikerne

Episode 1: Siri Kristiansen

Siri Kristiansen blir nervøs når hun skal lage standup om en grusom sykdom. Skrantesjuka truer hjortedyra i Norge, og en hel villreinstamme har blitt skutt ut i fjellet over Lærdal. Nå skal hun lære alt om sykdommen og lage humor av det. Og lærdølingene som er rasende over nedskytingen, er hennes publikum.

Episode 2: Christian Mikkelsen

En supervulkan la aske over jorda for 250 millioner år siden. Nå skal Christian Mikkelsen finne restene av det som døde. Sammen med paleontolog Jørn Hurum reiser han til Svalbard for å grave. Og verken vær, magetrøbbel eller mangel på tid skal stoppe ham.

Episode 3: Erlend Osnes

Han er vant til å spøke om testikler, ikke om vitenskap. I San Diego skal Erlend Osnes forske på hvordan parasitter kan ta kontroll over hjernen til fisk og få dem til å oppføre seg suicidalt. Og det gjelder visst ikke bare fisk. Mange mennesker går rundt med en parasitt som endrer adferden deres, uten å vite om det

Episode 4: Dag Sørås

Det blir fort klart at Dag Sørås har en liten hypokonder i seg når han skal møte pestbefengte rotter. Han har fått i oppdrag å lage et show om svartedauden og får hjelp av pest-professor Nils Christian Stenseth. Sammen reiser de til Kasakhstan hvor pesten fortsatt trives. Og det kan rett og slett ikke bli nok verneutstyr for Dag.

Episode 5: Hans Morten Hansen

Vi er vant til å se ham som Gullestad, nå skal han redde jorda. Eller biene i alle fall. Hans Morten Hansen prøver seg som forsker og gir bielarvene vaksine i håp om at de skal være bedre rustet for det tøffe livet.

Episode 6: Anne-Kat. Hærland

«Jeg vil mye heller bli slått i hjel av baglere enn å bli kjedet i hjel av bloggere». Anne-Kat. skal lære om den mørke middelalderen, men hun syns ikke den virker så verst. Sammen med en arkeolog undersøker hun middelalderbyen Trondheim for å få finne ut hvordan det egentlig var å leve på den tiden.