NRK Meny
Normal

Kunstnernatur

Uke 52 NRK1 tirsdag 22. desember kl 20.25

Billedkunstner og forfatter Jan Petter Bratsberg fra Skien henter sin inspirasjon i den norske naturen. Han samler selv inntrykk og opplevelser ved å være mye ute. Dette avspeiles både i hans bilder og forfatterskap.

Kunstnernatur

Jan Petter Bratsberg formidler den sårbare naturen på lerretet.

Foto: NRK

I kveld får vi være med til noen av hans "Skattkamre", både i gammelskogen og i det særegne kulturlandskapet han selv kaller "Seterlandet", øst for Skien.

I de klassisk naturalistiske bildene inngår biologisk mangfold basert på årelange studier og stor kunnskap, der bildene taler sterkt til publikum og gir mye rom for refleksjon. Mange av hans bilder har overraskende komposisjoner.

Bratsberg er opptatt av naturens sårbarhet, skjønnhet, spenning og mystikk som elementer i naturopplevelsen. Han er talsmann for dette gjennom sin billedkunst. Få kunstnere i Norge har dette som tema. Han er av noen kalt "vår tids August Cappelen".

I dette programmet viser kunstneren gjennom bilder og ord hvordan han opplever, nyter, forstår og formidler den sårbare naturen. Han har klare meninger om verdiene av økologisk mangfold, kulturlandskapet, bevaring av gammelskog og andre naturmiljøer.

En rekke fuglearter og de store rovdyrene inngår svært ofte i kunsten hans, der han gjerne taler rovdyrenes og den tause naturens sak. Han viser selv ekte kjærlighet til naturen bl.a. ved å mate rådyr og fugler. Jan Petter Bratsberg har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland og har produsert tre praktbøker om natur og malerkunst.

Hans billedkunst avspeiler både undring, beundring og respekt for det han ser på som Skaperverket.