Hopp til innhold

KORK 75 år!

NRK1 søndag 5. september kl. 20.30: Hele landets orkester, Kringkastingsorkestret, fyller 75 år, og det skal feires med en direktesendt konsert i to deler fra Oslo konserthus.

Kringkastingsorkestret 2021

Kringkastingsorkestret fyller 75 år i 2021

Foto: Julia Marie Naglestad

Det går ikke upåaktet hen at landets kringkastingsorkester fyller år, og alle er invitert til å delta på feiringen.

Første del av dette forrykende arrangementet sendes direkte på NRK1 søndag 5. september kl. 20.30. Her slippes KORK løs i flere stilarter og med noen av våre mest kjente artister på plass. Programleder er Ingrid Bjørnov, en kjent og kjær person for både KORK og publikum, og en programleder som vet å gi sitt musikalske skråblikk på et høyt elsket orkester.

Ingrid Bjørnov

Ingrid Bjørnov er programleder for jubileumssendingen søndag 5. september.

Foto: Agnete Brun

Andre del av konserten er viet klassisk musikk fra øverste hylle med Richard Strauss’ virtuose og fargerike suite fra Rosenkavaleren, i tillegg til et av det 20. århundres ikoniske mesterverk: Fiolinkonsert av Alban Berg, med vår store fiolinstjerne Vilde Frang som solist.

Vilde Frang bidrar på feiringen av KORKs 75 års jubileum

Vilde Frang, vår store fiolinstjerne.

Foto: NRK / NRK

Andre del av konserten sendes på NRK2 søndag 5. september, ca. kl. 21:45.

Litt historikk:

I 1946 fant NRK ut at det var behov for et underholdningsorkester, et ensemble som kunne spille musikken det norske folk elsket og kunne nynne og danse til. Slik ble Kringkastingsorkestret skapt.

Øivind Bergh ble hentet opp til NRK med sitt Bristol-orkester, og han skulle bli dirigent for Kringkastingsorkestret i 30 år. Orkesteret bidro der det trengtes: Lørdagsunderholdning, Melodi Grand Prix, spesielle anledninger og med egne konserter og programmer direkte fra Store studio, for eksempel Meloditimen, et program som gikk sammenhengende i 18 år og gjorde både orkester og enkeltmusikere til folkekjære kjendiser.

Repertoaret var alltid variert og uten bindinger til musikalske genreinndelinger. Dette er fortsatt KORKs varemerke, og jubileumskonserten blir nok et godt eksempel på stor musikalsk bredde.

Se gjerne også Kringkastingsorkestrets hjemmeside på nrk.no - nrk.no/kork