Kongelige fotografer: Kronprinsesse Märthas krig (2:2)

Uke 52 NRK1 tirsdag 27. desember kl 19.45

Hun var en ukjent svensk prinsesse, ble mor til den nåværende, norske kong Harald V og under den andre verdenskrig trådte hun inn på verdensscenen som en nær venn av den amerikanske president Franklin D Roosevelt.

Kronprinsesse Märthas krig

Kronprinsesse Märtha og president Franklin D Roosevelt om bord i presidentens private lystyacht Potomac. Den norske kronprinsessen og den amerikanske presidenten hadde et nært, vennskapelig forhold under hele krigen.

Foto: De kongelige samlinger, Oslo

Dokumentarfilmen "Kronprinsesse Märthas krig" forteller den dramatiske historien om hvordan den norske kronprinsesse Märtha ble trukket inn i storpolitikken ved utbruddet av andre verdenskrig. Etter et kort opphold i sitt fødeland Sverige flyktet hun med barna til USA etter personlig invitasjon fra president Franklin D Roosevelt. De kongelige krigsflyktningene ble boende i USA gjennom de fem krigsårene, og den norske kronprinsessen og den amerikanske presidenten ble være venner.

For første gang har Slottet i Oslo åpnet sine samlinger og gitt tilgang til kronprinsesse Märthas egne, private filmopptak og fotografier, brev og gjenstander. Dette kaster et helt nytt lys over kronprinsesse Märthas innsats, ikke bare for Norges historie, men også for den store betydningen hun hadde for den amerikanske presidenten under de vanskelige krigsårene.

Les mer om kronprinsesse Märtha og dokumentaren