Hopp til innhold

Kongelig kunst (1:4)

Uke 33 NRK2 fredag 17. august kl 19.30

Den britiske kongefamiliens kunstsamling består av over én million kunstverk. Gjennom de siste 500 årene har konger og dronninger bidratt til å gjøre samlingen til en av verdens største.

Kongelig kunst

Historikeren Andrew Graham-Dixon loser oss gjennom det britiske kongehus' kunstsamlinger. Her er han Buckingham Palace.

Foto: Chris Vile / Copyright: BBC/Royal Collection Trust

Historikeren Andrew Graham-Dixon besøker kongelige residenser, inkludert Windsor Castle og Buckingham Palace, hvor han utforsker mesterverk fra renessansen og fremover og historiene bak dem. Hvilken betydning hadde de? Hvordan ble de brukt?

Han tar blant annet for seg Titians og Van Dycks malerier, Leonardo da Vincis tegninger, møbler av sølv og serviser i gull. På St James Palace møter Graham-Dixon prins Charles som forteller om sin lidenskap for samlingen.

Episode 1

Graham-Dixon starter med Henrik VIII og Karl I som grunnla samlingen og uttrykte både makt og smak gjennom sine kunstervervelser. Blant annet får vi presentert Mantegnas ni-bilder serie, "Cæsars Triumfer".

Episode 2

Etter at Charles I ble henrettet, ble den kongelige samlingen solgt. Men så kom Charles II til makten og den store lidenskapen for kunst kom tilbake. Med nyervervelser og gaver fra inn- og utland bygges en ny samling opp. På 1700-tallet sørger den vitebegjærlige Georg III for en rekke viktige utvidelser.

Episode 3

Tredje episode tar blant annet for seg kunsten som dronning Victoria eide. Hun og prins Albert delte en interesse for kunst. Albert mente man best kunne forstå seg på kunst ved å lære seg å lage kunst. I den kongelige boligen Osborne House finner vi blant annet kopier av armene og bena til hennes spedbarn, støpt i marmor, og laget på oppdrag fra Victoria.

Episode 4

Den kongelige samlingen har endret seg siden dronning Victorias tid. Til slutt møter Graham-Dixon prinsen av Wales, og de diskuterer hvor viktig den kongelige kunstsamlingen er.