Hopp til innhold

Konge og dronning i 25 år (1:7)

Uke 53 NRK1 onsdag 30. desember kl 19.45

Vi markerer kongeparets regentjubileum med en ny serie som er satt sammen av et variert og frodig arkivmateriale. Kongeparet har lånt ut private filmer og bilder, som aldri har vært vist offentlig før. I tillegg er det gjort nye intervjuer med kong Harald og dronning Sonja.

Kong Harald og dronning Sonja

Kong Harald og dronning Sonja forteller åpent om sine 25 år som kongepar i Norge gjennom en NRK-serie på sju programmer.

Foto: NRK

17. januar 2016 er det 25 år siden kong Olav døde og kronprins Harald overtok tronen.

NRK forteller historien gjennom tilbakeblikk fra NRKs rikholdige arkiver kombinert med nye intervjuer og privat film- og bildemateriale utlånt fra Slottet. Blant annet har dronning Sonja bidratt med opptak fra hennes oppvekst, barndomshjemmet og hytta på Tjøme. Hennes foreldre er med på opptakene.

Gjennom sju episoder får vi et bilde av de lange linjene i kongeparets arbeid. Samtidig viser serien hvordan samfunnet har forandret seg disse 25 årene.

I tillegg til nye intervjuer med dronning Sonja og kong Harald og resten av kongefamilien, inneholder serien intervjuer med statsministre. Alle statsministrene som Norge har hatt siden 1991 bidrar, det gjør også både tilhengere og motstandere av monarkiet. Vi får høre hva folk flest mener om vår konge og dronning.

Serien er delt opp tematisk og omhandler både gode og mindre gode dager for kongeparet. Blant de vanskelige sakene er det som skjedde da kong Harald blandet seg inn i grunnlovsendringen om kirken og kritikken dronning Sonja fikk da hun stilte ut egne bilder og ikke slapp til andre. Prinsesse Märtha Louise sin sponsede hest på 1990-tallet var heller ikke en enkel sak.

Første episode

Det var kjærlighet ved første blikk da kronprins Harald og frøken Sonja Haraldsen møttes i 1959. Men de måtte kjempe mot konge og regjering i ni år før de fikk hverandre.

Historien vi får fortalt i første program er vesentlig for å forstå valg kongeparet senere har gjort.

I denne episoden får vi se bilder som ikke er vist før, fra den tiden de var et "hemmelig" par på 1960-talet.

Ansvarlig for serien er Kirsti Marie Skrede.