Hopp til innhold

Kisten: Ingeborg Moræus Hanssen (3:6)

Uke 19 NRK 1 mandag 5 mai kl 22:30

Forfatteren, samfunnsdebattanten og tidligere kinodirektør Ingeborg Moræus Hansen forteller om livet sitt, om utfordringene og oppturene, og om hvorfor hun ønsker en tradisjonell begravelse.

Kisten

Ingeborg Moræus Hanssen snakker om sin egen begravelse.

Foto: NRK / NRK

Ingeborg Moræus Hanssen vokste opp i familiens blomsterbutikk i Sarpsborg, og det er her Namra Saleem treffer henne. Ingeborg jobbet som bud i butikken som barn, og leverte ofte blomster til begravelser. Det ga henne et ganske avslappet og naturlig forhold til døden, mener hun. Faktisk ble hun så fascinert av sorgen at hun iførte seg sørgebånd og påsto for forbipasserende at faren hennes hadde gått bort.

Kisten
Foto: NRK / NRK

Vil ikke ha snakk om seg selv i begravelsen

Troen er viktig i livet til forfatteren, samfunnsdebattanten og den tidligere kinodirektøren. Derfor vi hun ha en tradisjonell begravelse i kirken. Der skal det ikke handle om henne, men om Gud, mener hun.

Namra tar med Ingeborg på en kjøretur til hovedstaden, for å ende opp på gravlunden der sønnen ligger begravet.

På veien stikker de innom Ingeborgs favorittkino, Gimle på Frogner. Ingeborg vil gjerne huskes for at det var hun som fikk pusset opp dette stedet mens hun hadde ansvaret for Oslo-kinoene. I bilen får vi også høre om en liten, hemmelig fantasi hun har.

Om serien

Med en kiste på taket av en gammel Fiat 500 kjører programleder Namra Saleem på besøk til kjente personer i Norge. Hun utfordrer dem til å regissere sin egen begravelse, utforsker deres forhold til døden, og spør dem om hvordan de helst vil bli husket.

"Kisten" er en serie portretter der gjestene snakker om de mer alvorlige sidene av livet og det som kommer etterpå. Hva angrer de på i livet? Hva vil de rekke å gjøre før de dør? Er de religiøse? Hva tror de skjer etter døden? Gjestene må også reflektere over hvordan de ønsker at deres egen begravelse skal være. De får også pynte sin egen kiste, og noen prøver til og med å ligge i den.