NRK Meny
Normal

Kampen for tilværelsen (2:8)

Uke 38 NRK1 onsdag 17. september kl 21.35

Tomasz kom til Norge for å finne sin ukjente far, men nå er han havnet som fullstendig ufaglært håndverker i en trangbodd kjeller i Ullevål Hageby.

Kampen for tilværelsen

Bartosh (Janusz Chabior) tilbyr Tomasz husvære i en kjeller og jobb som håndverker. Men når lykketrollet hans forsvinner, havner Tomasz i trøbbel.

Foto: NRK / NRK

Polakken som gir Tomasz husvære og jobb, heter Bartosh. Han er mektig stolt over sin økonomiske suksess i Norge. Men når han oppdager at lykketrollet hans er borte, ser det mørkt ut for Tomasz. Noen hvisker nemlig Bartosh i øret at Tomasz er den skyldige.

Lykketrollet er en viktig gjenstand for Bartosh. For å finne sannheten, oppsøker han den synske Anneli. Hun har klarsynte opplysninger både om lykketrollet og om sin egen fremtidige relasjon til Tomasz.

Boligsalg

Imens jobber Anitra og Jørgen Skolmen videre for å selge huset sitt. De skal skilles og trenger 9,2 millioner kroner for å gå i pluss.

Naboen Karianne vil gjerne by på huset fordi beliggenheten er ørlite bedre enn hennes bolig. Samtidig setter hun i gang et nytt prosjekt i sin egen hage. Hekken skal flyttes noen centimeter for å gi bedre utsyn, og dette blir det første oppdraget Tomasz får på norsk jord.

Imens er familien Rotevatn på joggetur i skogen og kommer over en død elg. Det gjør sterkt inntrykk på Vidkun.

Kampen for tilværelsen

Vidkun (Ola G. Furuseth) og Henie (Idun Aune Skretting) finner en død elg i skogen.

Foto: NRK

Om serien

Forfattertrioen Erlend Loe, Per Schreiner og Bjørn Olaf Johannessen står bak dramaserien "Kampen for tilværelsen", som gir et skråblikk på hvordan vi har det i Norge i dag - egentlig.

Den unge, polske akademikeren Tomasz (Bartek Kaminski) reiser til Norge for å hente penger fra en far han aldri har truffet. Etter hvert kommer han i kontakt med en privilegert og velmenende gruppe borgere i et av Oslos bedre strøk.

Menneskene her er sunne, hyggelige, miljøvennlige og hoverer ikke med pengene sine. Miljøet framstår som selve idealbildet av Velstands-Norge. Men under overflaten finnes likevel problemene. Kampen kjempes også her.

Vi følger et tyvetalls karakterer, nordmenn og polakker, unge og gamle, normalstore og kortvokste, gjennom gleder, sorger, krenkelser og det daglige slitet og strevet.

Den første sesongen på åtte episoder sendes nå i høst. Sesong 2 på åtte nye episoder planlegges sendt i 2015.

Serien er nominert til Prix Europa i klassen for beste TV-drama, og fikk strålende kritikker av anmelderne før premieren 10. september.