Informasjon fra NRK

Jorden rundt på seks steg (6:6)

Uke 50 NRKTV den 15. desember, Uke 51 NRK1 lørdag 22. desember kl. 20:55.

– Jo eldre man blir og jo mer man reiser, innser man hvor ufattelig heldig man er som bor i Norge, sier Robert Stoltenberg. Han og Erik Thorstvedt er siste par ut i serien «Jorden rundt på seks steg».

To menn smilende under en blå himmel

SALAR DE UYUNI: Robert Stoltenberg og Erik Thorstvedt startet sin reise i verdens største saltslette i Bolivia.

Foto: FAHIL ANWERI / NEXIKO/NRK

– Da jeg var ung, snakket jeg bare om å reise ut av landet. I dag vil jeg helst være hjemme i Oslo. Det er aldri noen nedtur å komme hjem, sier Robert Stoltenberg.

Han og Erik Thorstvedt startet sin reise i Salar de Uyuni. Dette er verdens største saltslette, og den befinner seg i Bolivia. De endte opp i Moskva før de returnerte til Norge. Stoltenberg snakker varmt om menneskene han traff på vegen.

– Mange av dem vi møtte, befant seg i en situasjon som det er vanskelig for oss å sette seg inn i. Vi reiser hurtig rundt fra sted til sted som programledere. Noen av dem vi møtte, hadde aldri vært utenfor sin egen landsby.

To smilende menn foran Bebudelseskatedralen i Kreml

AVSLUTNING: Robert Stoltenberg og Erik Thorstvedt foran Bebudelseskatedralen i Kreml, Moskva.

Foto: FAHIL ANWERI / Nexiko/NRK

Reisen ga nye perspektiver

Stoltenberg sier at for hans del gir reising nye perspektiver. Og slik var det også med denne turen.

– Vi er så utrolig heldige her i Norge. Vi må holde fast på den tankegangen om at vi skal hjelpe hverandre. Det er ikke rettferdig at ikke alle skal være inkludert, sier han.

Serien «Jorden rundt på seks steg» skal prøve å vise hvor forskjellige vi er, og samtidig hvor like vi er som mennesker over hele kloden.

– Folk er folk uansett hvor du kommer, og alle strever med sitt. Verden er så sammensatt, men samtidig er vi så like. Det håper jeg programmet kan bidra til å gi en følelse av, sier Stoltenberg.

To menn med cap i en ørken

FØRSTE STEG: Her får gutta beskjed om hvem de skal finne på seks steg.

Foto: FAHIL ANWERI / NEXIKO/NRK

Thorstvedt lurt trill rundt

Erik Thorstvedt opplevde å bli høydesjuk på reisen. Og han ble lurt trill rundt av Robert Stoltenberg ved flere anledninger.

– Det tok lang tid før jeg skjønte at han bare snakket tulle-spansk. Jeg trodde han behersket språket.

Det som gjorde sterkest inntrykk på Thorstvedt, var menneskene de traff på reisen.

– Vi havnet borti en gjeng bolivianere i Buenos Aires. Det som gjorde veldig inntrykk på meg fra Norge, er hvor villige folk må være til å flytte. De må flytte dit det er jobb. Det er veldig mange mennesker i verden som har det slik, vi er så privilegerte i Norge.

Robert og Eriks reiserute

Salar de Uyuni (saltørken Bolivia) – Colchani (landsby Bolivia) – La Paz – Buenos Aires – Paris – Kiev – Khmelnytskyj (Ukraina) – Kiev – Moskva