Joachim Rønneberg - den siste sabotøren

Uke 4 NRK1 tirsdag 20. januar kl 20.15

Joachim Rønneberg ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943. Han er nå 95 år, og den siste gjenlevende fra det som blir kalt den mest kjente sabotasjeaksjonen under andre verdenskrig. I dokumentarfilmen "Den siste sabotøren" forteller han sin historie.

Joachim Rønneberg - den siste sabotøren

Joachim Rønneberg ledet tungtvannsaksjonen på Vemork i februar 1943. Han er nå 95 år, og i 'Den siste sabotøren' forteller han sin historie.

Foto: NRK

De allierte fryktet at tyskerne skulle bruke tungtvann fra hydrogenfabrikken på Vemork til å utvikle en atombombe. Derfor ble det gjort flere forsøk på å stoppe denne produksjonen. Joachim Rønneberg ledet den topptrente norsk sabotasjegruppen som tok seg inn i fabrikken og sprengte produksjonsutstyret. Det ble ikke løsnet et eneste skudd, og den tyske vaktstyrken skjønte ikke hva som hadde skjedd før sabotørene hadde forlatt fabrikkområdet og var på vei til Sverige.

I "Den siste sabotøren" forteller Joachim Rønneberg åpent om oppveksten i Ålesund, om det han var med på under krigen og om årene etterpå. Dette er historien om mannen som ble håndplukket til å lede sabotasjeaksjonen som den britiske militærledelsen mente kunne bli helt avgjørende for utfallet av andre verdenskrig. Joachim Rønneberg er fremdeles et forbilde for norske spesialstyrker.