Hopp til innhold

I gode og onde dager (1:4) – Premiere!

Uke 37 NRK1 onsdag 13. september kl. 2015

I denne fireepisoders serien får vi innblikk i frieriets og ekteskapets historie frem til vår tid. Vi møter unge og eldre par som forteller om hvordan nettopp de fant hverandre.

strikket forhyse på statue

Til alle tider har flørt, frieri og ekteskapet vært forsøkt styrt av slekt, kirke og storsamfunn. Ekteskapet har i alle kulturer vært alt for viktig til å overlate til noe så usikkert som kjærligheten. Det selvvalgte, kjærlighetsbaserte samlivet vi nå tar som en selvfølge, er ganske nytt i ekteskapets historie.

Hvorfor gifter vi oss i dag, og hvordan var det før i tiden da 1+1 ble 2?

Ekteskapet anses fortsatt som en stabiliserende samfunnsinstitusjon som regulerer samlivet mellom to, selv om halvparten ender i skilsmisse.

Hvilke tradisjoner videreføres, bevisst eller ubevisst i dag, når to finner hverandre og vil dele livet sammen?

I denne serien gjør vi også den norske ekteskapshistorien levende ved å la etterkommere av dem som hadde store utfordringer i sine samliv på grunn av økonomi, samfunnsforhold eller tabuer, fortelle om hvordan det var på deres forfedres tid.

Ekteskapets historie er dramatisk og mangslungen, og mange har måttet kjempe hardt for å få leve livet med sin utvalgte make. Eller for å få slippe.

Episode 1 – Mannens frierihistorie

I første episode får vi se at unge menn på frierferd hadde sine metoder; også i det gamle bondesamfunnet. Da drev gutta med "natteløping" i flokk. Var guttene heldige, slapp de opp i køya til akkurat den jenta de hadde et godt øye til. Om hun skulle ende opp med å bli gravid, var det ikke nødvendigvis en ulempe, da var man sikret en fertil make. Disse skikkene likte kirken derimot dårlig. De unge imponerte hverandre med hjemmelagde friergaver som de utvekslet.

Også i dag gjøres det kur til den man har et ekstra godt øye til. Asgjerd er glad for at hun slapp ungdomskjæresten Petter inn i livet sitt da han klatret opp stigen til rommet hennes i blokka på Furuset på starten av 1990-tallet.

Asgjerd og Petter Halseth

Frieriet går ikke av moten, selv om framgangsmåten har endret seg noe siden 1800-tallet. Det endte heldigvis med bryllup etter at Petter Halseth fridde til sin Asgjerd tidlig på 90-tallet.

Foto: May Holme / NRK

Episode 2 – Kvinnens frierihistorie

I neste episode får vi se hvordan frieriet oppleves fra jentenes side. For i det gamle bondesamfunnet skulle de fremstå som passive, men likevel klarte de å vise den rette gutten at hun var interessert. Med flytting inn til byene endret spillereglene seg, og nye møteplasser oppsto. Ragnhild var ung på 1990-tallet. Hun bestemte seg for å være den aktive part, og fridde til sin Stefan og fikk ja! Kvinner som fridde på skuddårsdagen og fikk avslag, fikk 12 par hansker for å dekke til hånden uten giftering.

Stefan og Ragnhild Manger

I nyere tid er ikke lenger frieriet fra kvinnen begrenset til skuddårsdagen hvert fjerde år. Ragnhild Manger ble lykkelig da hun fikk ja fra sin Stefan.

Foto: May Holme / NRK

Episode 3 – Elske eller ekte?

For 150 år siden var det ikke vanlig å basere ekteskapet på noe så ustabilt som romantisk kjærlighet. Rebekka (36) er ikke selv gift, men har samboer. Når hun nøster opp i egen slekts historie oppdager hun en dramatisk kjærlighetshistorie, som berører hennes tipptipp oldefar – og hans stedatter. Å finne den store kjærligheten to ganger i livet er ikke mange forunt, men Rolf (93) og Wenche (90) har gjort nettopp det. De var enke og enkemann, men fant kjærligheten på nytt i moden alder – men har valgt å være samboere denne gangen. Samboerskap var faktisk ulovlig i Norge fram til 1972.

Rolf Martin Bentsen og Wenche Thiis Heldal

Rolf Martin Bentsen og Wenche Thiis Heldal valgte samboerskap framfor ekteskap da den store kjærligheten traff dem for andre gang.

Foto: NRK

Episode 4 – Til døden skiller oss?

Skilsmisse var i gammel tid uoppnåelig hvis ikke ektefellen hadde stukket av, var impotent eller utro. For 100 år siden var det blitt vanligere å gifte seg av kjærlighet, men fremdeles uvanlig å skille seg om kjærligheten tok slutt. Å gå ut av et forhold har fremdeles store konsekvenser, noe Terese Olli Sara (39) opplevde, da hun valgte sin store kjærlighet, Ole Morten (49). For hundre år siden kunne ikke en sjøsamejente ha giftet seg med en reinsamegutt heller. I dag er den umulige kjærligheten blitt mulig – i vår kultur.