Hvorfor biter fisken? (1:5) Premiere!

Uke 36 NRK1 tirsdag 5. september kl 1945

Hvorfor biter fisken … eller hvorfor biter den ikke? To spørsmål sportsfiskere over hele verden stiller seg, og som programleder og sportsfiskeramatøren Rune Gokstad forsøker å finne svaret på.

Rune Gokstad

Rune Gokstad skal bli en bedre sportsfisker i løpet av høsten.

Foto: NRK

Rune er i beste fall en middelmådig amatør når det gjelder sportsfiske, men han planlegger å delta i fiskekonkurransen Millionfisken som finner sted i Salangen hvert år, og hvor hovedpremien er 500 000 kroner. Rune har til hensikt å vinne, men skal han klare det, må kunnskapsnivået opp.

I løpet av fem episoder møter Rune flere sportsfiskere som alle er spesialister innen for sin lille sportsfiskesjanger. Ved hjelp av dem håper Rune å komme nærmere svaret på spørsmålet alle sportsfiskere lurer på: Hvorfor biter fisken?

Episode 1: Kystfiske

Rune starter der de fleste begynner å fiske - bunnfiske fra båt med agn på kroken. Sammen med proff-fisker og fiskeblogger Asgeir Alvestad tester han ut hvilke agn som fisker best, og hvilke sanser hos fisken som lett kan trigges for å øke fangsten. De graver på fjære sjø etter superagnet for flyndrefisk, en viktig ingrediens. Hodelykt må til på spennende nattfiske etter flatfisk.

Episode 2: Havfiske og laksefiske

Rune drar til Mehamn på fiske etter havets dronning, laksen. Noe av forberedelsene gjør han i Ålesund akvarium, der han tester ut om laksen foretrekker makrell eller akkar.

Og, det er mange uløste spørsmål når det gjelder laksen. Et av dem er hvorfor laksen i det hele tatt biter på kroken på vei opp gyteelva. Den skal jo ikke ha mat, for den slutter å spise når den går fra havet opp i elva.. På Høylandet får Rune litt av svaret.

Episode 3: Isfiske og båtfiske etter gjedde

Isfiske etter røye med maggot på kroken. Hva er best, hvit eller rød maggot? Dette tester Rune på Laksefjordvidda. I Mysen får han svar på hvordan maggotten kan bli rød, når den naturlig er hvit, og han oppsøker også en av Norges mest premierte isfiskere, for å få hjelp til valg av isfiskeutstyr.

Gjedden, vår krokodille, er et attraktivt bytte, og Rune får opp flere av dem på Krøderen.

Episode 4: Ørret og harr

Mark og flue, to av de vanligste agntyper for ørret. Avansert markfiske, såkalt aktivt markfiske, i Holselva gir resultater. Rune tar ørret på flue for første gang, og han får oppleve hvordan han kan lokke til seg harren i Trysilelva.

Episode 5: Millionfisken

Dagen er her, fiskekonkurransen Millionfisken. Runes mål er å vinne hovedpremien. Han får både stor kveite og stor torsk, og spenningen er stor ved premieutdelingen. Uansett resultat, i kulissene venter en stor overraskelse, nemlig en tur til Malaysia for å fiske verdens raskeste fisk, seilfisk.